TV

 
Friday, March 20, 2020
Thursday, February 27, 2020

APPSHEET VERSI 13 PLUS

Assalamu alaikum, Selamat Siang, ramai antara kita yang ingin buat kerja cepat, kalau boleh tanpa bergantung dengan komputer. Sebab nak kena buka komputer bagai, agak memakan masa.

Cikgu tau tak adanya sistem Appsheet?  Ya. Appsheet, dah 330 orang lebih di Malaysia yang mengguna sistem ini.


Sistem ini membantu anda mencari murid, dan maklumat berkaitan dirinya dalam masa yang pantas. Alamatnya, nombor telefon ibubapanya, tarikhlahirnya bahkan gaya belajarnya.


Dari Gaya belajar inilah, anda boleh buat sesi bimbingan dengan nya, Jika dia seorang dominan Visual, Auditori, Kinestatik, apa perlu dia buat untuk cemerlang?

Nak catat sesi pun mudah, terus taip dalam Appsheet, ia tersimpan dalam Drive anda. Walau hujan ribut melanda, HP anda hilang, data tu masih ada.

Kalau nak buat sesi macam mana?

cari nama dia, klik, turun bawah dan jumpa New, Klik


Bila klik New, paparan kat bawah ni muncul

Pilih Tahun, Pilih Nama Kaunselor/GBK
 
Masukkan nombor Rujukan Klien


Fokus nya tentang apa
Taip Laporan sesi di ruangan Catatan.



Kalau cikgu rasa nak pergi melawat rumah dia, klik sini, terus waze akan hantar cikgu ke alamat tu



Memang mudah dengan perisian ni, ia tak memberatkan HP, kerana data-data, termasuk gambar semua tersimpan dalam drive.

Apa kata kawan-kawan kita yang dah guna, cu klik ni






Read more »

 
Monday, February 24, 2020

Bahan Ceramah 32GB

Antara Bahan yang ada dalam Folder 32GB








Isi Power POint Ceramah (Boleh di edit)
Video-video link dengan isi ceramah
Lagu-lagu motivasi link related dengan isi ceramah


Terhad

Read more »

 
Tuesday, February 18, 2020
Sunday, February 16, 2020

Buat Laporan dengan PPT jer.. apa tu PPT


Read more »

 

Appsheet Versi 13

Apakah Penambahan yang ada pada Versi V13

1. Jumlah Kelas
Utk sesi Program ada 3 kelas. Sebelum ni 2 saja.
2. Besday
Murid-murid yg lahir bulanan boleh dilihat dan print mengikut bulanan

3. Foto
Foto Berada diatas. Mempercepat proses pengambilan gambar

4. Penambahan Pilihan Pekerjaan untuk Klien anda, Menurut kajian tarikh lahir, orang-orang bernombor asas, 1,2,3,4,5,6,7,8, dan 9, semuanya mempunyai kerja-kerja yang hampir sama secara umumnya. 



Untuk ini anda ditawarkan RM30 sahaja jika mahu tambahan pekerjaan. (Untuk semua pelajar)

Read more »

 
Saturday, February 8, 2020

Solusi Masalah Tarikh Lahir keluar dalam bentuk angka

Contoh bentuk tarikh lahir yang keluar dalam bentuk/format angka 39294

Solusi, buka spreadsheet, Database, tik pada kolom tarikh lahir, klik Format, Number, Plain Text

Read more »

 
Tuesday, February 4, 2020

Create Sendiri Sticker Telegram

Alhamdulillah, kesempatan kali ini saya ingin share cara-cara membuat sticker Telegram. Boleh juga anda guna Sticker yg sama untuk tujuan Whatsapp. Berikut adalah contoh sticker yang telah dihasilkan. 


Untuk membuat sticker seperti ini, sebaiknya anda mempunyai perisian Photoshop. Sila download di Telegram. Pernah join kan Grop Software, taip je Photoshop CC atau Photoshop 2020.



saiznya adalah 512x512 pixcel
Sesudah siap, save png. Oh ya, kena buang background dulu tau.





Read more »

 
Thursday, January 30, 2020

Appsheet





Apa yang saya sentiasa bayangkan selama ini untuk mewujudkan laporan sesi online menjadi kenyataan sepenuhnya. Bahkan diluar dugaan. Dulu duk fikir, macam mana ek supaya sesi yang saya taip-taip ini tersimpan di online, bila nak rujuk je, dah ada, tak payah pergi masuk bilik, buka almari, buka fail, jenuh nak cari-cari, entah-entah laporan tu dah kena makan rayap.

Saya dengar akhir-akhir ini dari orang yang sedang belajar master Kaunseling, tak de masalah laporan sesi bertaip atau bertulis, sebab laporan polis tu pun bertaip dan dibawa ke makkamah bila ada kes.

So, guru bimbingan, ayuhlah kita beralih ke zaman teknologi ini dengan berbaik dengan Teknologi. Teknologi ini membantu generasi kita hari ini, jangan ketinggalan deh

=========

Kelebihan dengan Appsheet

Alhamdulillah hr ni appsheet byk tolong saya. Hari ni kena handle Interaksi dengan ibu bapa berkenaan PBD untuk kelas yang saya jaga. Melalui Appsheet banyak maklumat tentang gaya belajar murid2 yang boleh saya kongsi dengan ibu bapa. Sampaikan kelas saya la yang paling last habis. Huhu nasib tak kena tinggal feri. πŸ˜‚ : Cikgu Roslina Pangkor



Tak Perlu Buku Log Lagi

Assalamualaikum....tak sabar saya nak share ngan en sham...saya teruja sebenanye dengan sppsheet ni.... Best sangat sambil duduk depan tv pon boleh masuk² data murid...mudah sangat nak key in sesi, aktiviti, program...tak perlu bawa buku log sesi ke mana² lagi dah....yak yak yeay....πŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒ. πŸ˜‚ : Cikgu Zuraida

Kelebihan dengan Appsheet

Best la ada appsheet. Banyak manfaat sgt. Hari tu Masa exam upsr, ada murid Saya lambat datang ke sek. Dgn appsheet semua maklumat ttg murid tu ada dlm tangan, Tak perlu cari dlm buku dah. Terus Saya call parents murid tu. Kalau dia Tak datang jg mmg Saya pergi rmh dia sbb dah alamat beserta location maps dlm appsheet. Senang sgt.. ckgu kelas pun x sempat nak buat semua tu hehe. Lagi satu pkara yg best bila buat sesi kaunseling, sllunya muridkan Tak ingt ic, alamat, birthday dan maklumat parents kan, dgn ada appsheet semuanya lengkap . Tak perlu lg nk suruh murid ingat 😁. Terima Kasih sgt2 cikgu sham.. memudahkan kerja harian Saya 🀩🀩🀩🀩🀩 : Ku Normilawati, SK Taman Tasik

Gaya Belajar

Serius mmg best sgt ade appsheet..sangat memudahkan kerja dan membuat semakan sesi dan data..
Nak update maklumat jugak amat mudah..siap ade maklumat gaya belajar murid..sama ada kinestatik, berfokus dan sebagainya..ini memudahkan sy memahami dan mengenalpasti kecendurungan awal terhadap anak didik sy..selebihnya blh diterokai ketika sesi diadakan..
Syabas dan tahniah cg sham dlm membangunkan app ini..semoga kepelbagaian dan manfaat ilmu ini dapat disebar luas bagi memperkasakan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling.. Rafidah Razak SK Pelabuhan Kelang







Jom Upgrade Diri

Dgn ini saya menyeru kpd GBK khususnya..belajarlah ilmu metafizik, appsheet, excel, cap jari dll.. Ilmu-ilmu yang boleh upgradekan diri anda.. Jangan jadikan diri anda seperti mula-mula posting dulu..UP kan lagi . Saya berterima kasih dan menghargai niat Tuan Noorhisham utk membantu GBK di Malaysia..
TAHNIAH TAHNIAH
Mudahnya dengan APPSHEET..Kini saya menjadi lebih HEBAT, PANTAS & SEBIJAK APPSHEET...
Maklumat semua murid, semua tingkatan di hujung jari SOLI... Terima kasih kpd JU yang terunggul, Tn Noorhisham yang tidak jemu jemu mengajar Soli secara alam maya..
Solihah Salleh, SMK Rawang

Kaunselor SBPI Rawang

Alhamdulillah pengalaman menggunakan appsheet menjadikan kerja2 sebagai kaunselor amat mudah. Sebagai contoh selaku kaunselor SBP sebelum ini memang sukar dapat memenuhi 5 klien seminggu kerana murid sibuk dengan proses PDP tapi selepas mengapliksi Appsheet tidak susah membimbing hatta 10 orang seminggu. Di mana2 saja, kelas relief, kantin, koperasi kita boleh ketemu murid, memberi bimbingan dan segera merekodkan dalam appsheet selain sesi kaunseling formal. Juga untuk mengenalpasti gaya belajar, tarikh lahir dan lain-lain. Tahniah Sham
Tn Esa Samad, Kaunselor SBPI Rawang

MENGESAN PELAJAR

Alhamdulillah cikgu sham... Appsheet mmg TERBAIK!!! Saya dapat mengesan pelajar hanya menggunakan hp shj..dan semua maklumat dihujung jari... Dan juga apabila membuat sesi kaunseling saya terus boleh masukkan ke dalam appsheet...mmg sangat2 MUDAH...
Terima kasih cikgu🌷🌷🌺🌺🌹🌸
Fadzilah Tambun

MENGESAN GAYA BELAJAR

Saya dah guna share dengan budak masuk e classroom direct online appsheet dan tengok gaya belajar masing2. Budak teruja tak sabar
Sesi Bimbingan kaunseling bleh buat bila2 masa. Bleh trus semak data murid bila ada murid yg dirujuk Appsheet memudahkan kerja guru UBK. Tq cgu syam sgt inovatif πŸ’ͺπŸ’ͺKhamsiah, Tawau Sabah

MUDAHNYA NAK CALL PARENT

Syukur alhamdulillah terima kasih Cham ya Allah bnyknya perkara jadi mudah dengan AppSheet ni ...
Seronoknya hati ni senangnya nak cari maklumat bila tiba² parent nak jmpa utk sesi konsultansi ... nak semak alamatnya, nombor telefon, kerja mak ayahnya ... syukur alhamdulillah ..🀩 Pn Norlela

Membantu

Alhamdulillah Appsheet memudahkan tugas seharian saya. Dengan appsheet saya dapat memasukkan dan menyimpan data sesi dengan mudah. Appsheet juga membantu saya memberi bimbingan kepada murid2 berkaitan gaya belajar yang sesuai untuk mereka. Selain daripada itu appsheet juga memudahkan saya untuk menghubungi waris murid apabila perlu.. Halimatun

<

Read more »