Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

JOM BELAJAR BERGURU

SELALUNYA MEMBACA DAN BELAJAR, JAUH BEZA, MEMBACA HANYA MENATAP, ADAPUN BELAJAR, KITA MENATAP, MENDENGAR DAN MELIHAT, DAYA INGATAN AKAN MENI...

Admin Blog

Admin Blog
Norish

Blog Archive

Monday, April 28, 2008
BANGI 29 April 2008,Cikgu-cikgu ada kan sorang budak tu dia berak dalam seluar dalam. Lelaki ke perempuan? Perempuan. Manakala selepas waktu rehat, ada pula seorang lelaki terkencing dalam seluar.

Seorang guru bertanya, Cikgu tak ada ke seluar lebih-lebih. Tak Ade. Begitulah kadang-kadang situasi yang berlaku di sekolah, mana-mana sekolah pun.

Saya dengan ini memohon kepada ibu dan bapa pembaca emel dan blog ini, sekiranya pakaian anak tuan puan ada yang dah ketat, buruk sikit atau apalah istilahnya, mohon dijadikan sumbangan untuk sekolah sebagai wakaf. Bila ada kes-kes macam tadi yang tidak kita duga, kita boleh menolong murid itu. Silap haribulan kata orang, kena pula anak kita.

Sumbangan boleh dibawa dalam apa jua bekas, sila berikan pada mana-mana guru, kalau anak kita tak pandai nak cakap, tulis je sekeping nota untuk wakaf sekolah, atau berikan pada saya, nanti saya sampaikan.

Kami mengharapkan seluar lah yang banyak, asal boleh pakai sementara nak balik. Kesian murid ada yang duduk je bawah tangga, tak ada seluar ganti. Bila kita telefon mak ayah pula, kedua-dua hand set dia orang tutup. La...dah pukul 11.00 masih tutup Hand Set lagi? Ada jugak rupanya.

0 comments:

Post a Comment

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.