Thursday, June 12, 2008

Kembalinya Anak Murid Menjadi Guru


SELAMA tiga generasi beliau, anak-anaknya, ayah dan datuknya bersekolah di sini. Kini beliau kembali semula ke sekolah ini sebagai guru penolong kanan. Kalau 40 tahun dahulu, beliau adalah murid sekolah ini, tetapi hari ini, siapa sangka bekas murid menjadi guru dan kembali berkhidmat di sekolah tempat beliau menuntut ILMU. Beliau yang dimaksud ialah Puan Rabitah binti Jalaludin. Kini dilantik sebagai GPK Kurikulum Sekolah Kebangsaan Bangi. Dengan semangat waja dan tinggi, beliau hadir di tengah-tengah warga SKB sangat memerlukan pengganti yang tegas dan bersemangat. Harapan hadir beliau membawa perubahan.
Sebelum beliau, beberapa guru lain juga bekas anak murid sekolah ini menjadi guru di sini, antaranya ialah En.Firdaus bin Supian dan Cik Nor Azian Abd Ghani.(Kini menjadi pensyarah di Maktab tawau,Sabah,atas kapasiti Pensyarah Bahasa Melayu) Atas rasa kasih sayang kepada sekolah yang mendalam, semangat begitu tinggi untuk membela anak bangsa berkobar-kobar.
Pandangan pertama beliau sembari menjejak kaki di sini tahun ini, saya melihat muka-muka yang ada depan saya adalah wajah-wajah kejayaan. Sayanglah sekolah dan jagalah nama baik sekolah.
Pernah suatu dulu, ketika Ustazah Lasminah datang ke sekolah ini, pandangan pertama beliau, murid sekolah ini (SKB) pelik lah, diam saja bila beratur, tak macam sekolah lain. Tetapi kata-kata itu seakan-akan bertukar sikit demi sikit.
 

No comments:

Post a Comment