Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Blog Archive

Wednesday, June 4, 2008

Seramai 112 orang murid terdiri dari Pengawas Sekolah, Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas telah mengikuti Program Kem Kepimpinan Pengawas 2008. Peserta terdiri dari murid tahun 4 hingga tahun 6. Program ini berlangsung selama 2 hari 1 malam bertempat di Kolej Universiti Islam Malaysia (KUIS), Bangi.

Kejayaan program ini terjadi atas bantuan mahasiswa dan mahasiswi KUIS selaku fasilitator. Seramai 15 orang fasilitator telah bertungkus-lumus menjayakan program ini. Mereka (fasilitator) sanggup tidur bersama pelajar dan bangun awal pagi untuk mengejutkan mereka sholat subuh berjamaah.

Peserta Tahun Satu

Awal pendaftaran, kami dikejutkan dengan kehadiran seorang murid tahun satu yang ingin mendaftarkan diri sebagai peserta. Setelah disiasat, rupanya ibunya silap memahami isi kandungan surat berita sekolah yang diterimanya beberapa hari sebelum program. Murid dibahagikan kepda 7 kumpulan, tidur dalam bilik asrama yang memuatkan 4 orang sebilik.

Pada petang harinya, para pelajar dibawa ke kawasan lapang bagi menyertai acara padang. Acara yang dimaksud adalah riadah ringan yang diselitkan pengajaran dan makna yang luas.

Burung Hantu

Pada malamnya, pihak sekolah mengadakan acara tersembunyi yakni burung hantu yang di pimpin oleh En.Akmal Haziq bin Abdullah. Sungguhpun fasilitator dibenarkan berehat dan tidak melibat diri dalam acara ini, mereka tetap datang untuk memberi komitmen.

Acara Berakit

Hari kedua, satu program yang amat menarik, iaitu menaiki rakit buatan di tasik KUIS. Ramai juga ibu dan bapa yang hadir untuk menyaksikan sendiri acara tersebut. Program ini dipimpin oleh pihak Dare Outdoor Event Interprise, salah seorang bekas murid SK Bangi. Acara selama 4 jam ini berjaya menanam sifat keberanian dalam diri peserta.

Penutup Program

Program penutup dihadiri Puan Norizah binti Rahmat selaku Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid dan semua guru-guru yang terlibat, program penyerahan hadiah dan cenderamata semapat disempurnakan oleh beliau.

Refleksi Umum

Secara umumnya, program ini sangat penting dan berguna bagi semua pelajar. Ianya bertujuan menanam pemahaman yang lebih luas tentang aspek bidang tugas seorang pengawas dan dunia pemimpin yang lebih luas. Selain itu, para peserta diberi motivasi untuk terus komitmen sebagai seorang Pengawas Sekolah, Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas yang cemerlang.

Sedikit perkara yang perlu diberi perhatian yang dibaiki untuk masa akan datang.

Pertama soal pembahagian bidang kerja antara fasilitator dan guru terbabit didapati kurang memuaskan. Ini kerana masa untuk guru bersama murid banyak diambil alih oleh para fasilitator.

Kedua, ketiadaan wujudnya tolak ansur dan memahami antara pihak masjid dengan pihak pelaksana program. Ini kerana sewaktu kuliah maghrib sedang dijalankan dikawasan masjid, dan belum sampai ke sesi penutupnya, bilal sudah melaungkan azan, kuliah terpaksa berhenti dan murid beredar untuk sembahyang. Sedangkan waktu itu adalah musim cuti persekolahan dan pihak masjid tidak mempunyai apa-apa program.

Dari segi prasarana amat baik, pihak KUIS membekalkan dewan berhawa dingin bersama kelengkapan Sistem Suara dan asrama secara percuma, termasuklah khidmat bantuan pekerja.

Dari aspek makanan juga sangat memuaskan. Namun dari segi jarak untuk murid bergerak dari asrama ke dewan dan masjid amat jauh, yakni 2 kilometer. Faktor ini telah menghadkan peserta untuk berulang-alik ke asrama.

Walau apa pun pihak sekolah mengucapkan berbanyak terima kasih dan tahniah kepada pihak pentadbiran KUIS khususnya kepada Ustaz Khairi selaku orang nombor dua di KUIS yang telah sudi menyediakan tempat ini secara percuma kepada pihak SK Bangi atas dasar khidmat masyarakat.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers