Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Featured post

ERPH BNK 2020 | Unit Kaunseling Sekolah

Blog Archive

Saturday, August 30, 2008
24 OGOS 2008. Rombongan kami bergerak menuju ke Daerah Tumpat Kelantan, tepatnya di pusat rawatan Dadah secara tradisional yang lebih dikenali sebagai ”Darul Hanan” di dalam kawasan Pondok Lambor, Wakaf Bharu. Pondok ini di usahakan oleh Tuan Guru Haji Mohd Zain dan keluarga.

Tuan Guru Haji Mohd Zain yang lebih mesra dengan panggilan Ayah Aji menyatakan, pada permulaan, bertarikh 15 Mei 1998, dimana beliau mengumumkan hasrat untuk membuka pusat pemulihan ini, hanya 3 orang datang dari penduduk kampung berhampiran.

3 hari kemudian datang lagi 3 orang sehingga lah ke hari ini, jumlah penagih yang datang menerima rawatan tidak pernah putus. Mereka datang secara sukarela, dan ada yang dipaksa rela. Ikutkan penagih, memang lah mereka tidak mahu duduk dalam keadaan begitu, dikurung secara beramai-ramai bersama dengan pesakit yang lain.

Umumnya, bekas penagih yang datang ini dari serata daerah di negeri Kelantan dan terdapat juga dari negeri Terengganu. Dari segi taraf kedudukan masyarakat, di pusat pemulihan ini kami dapati dari rakyat biasa hingga ke anak orang berhormat, dari murid sekolah hingga penganggur. Dan kami menemui remaja seusia 14 tahun pun sudah ada yang terpaksa berada di sini akibat terperangkap dengan dadah.

Kaedah rawatan yang dijalani di sini agak berlainan dari apa yang pernah kami saksikan di Kuala Nerang Kedah yang menggunakan teknik dan konsep Zikir yang dicedok dari Tasik Malaya, Jawa Barat, Indonesia.

Kebanyakkan penagih dibawa oleh keluarga, sungguhpun ada keluarga yang pulang dan menangis mengenangkan adik mereka terpaksa di kurung dalam kandang yang berjeriji besi dan dengan bau yang kurang enak, namun inginkan keluarga mereka sembuh secara total seperti sedia kala menjadi penyuntik semangat untuk menabahkan hati untuk menghadapi keadaan ini. Ada juga yang dihantar oleh pihak polis.

Pada mulanya apabila sampai di rumah Tuan Guru, beliau bertanya khabar dari mana dan untuk apa datang ke mari. Hakikatnya sebenarnya beliau sendiri sedia maklum bahawa kedatangan tetamu ini adalah untuk ”mengubat” ketagihan adik mereka atau anak mereka.

Tuan guru akan membawa pesakit ini ke bahagian dapur dengan niat untuk memandikan, memberi dan memulih semangat kepada pesakit.

Anehnya, semua pesakit yang datang ke sini, apabila sudah dimandikan oleh beliau, akan turut semua kata-kata dan arahannya, sehingga pesakit ini dibawa ke dalam lokap di belakang rumahnya dan di detok di sini selama 6 bulan.

Inilah keajaiban dan kelainan yang ada pada Ayah Aji. Selain terpaksa di kurung, mereka menikmati jamuan rohani setiap malam yang disampaikan oleh tuan guru sendiri di masjid beliau, manakala pembesar suara diletakkan satu berhampiran bilik pesakit.

kami bertanya, tak boleh kalau tak dikurung? Esh, mana boleh orang seperti ini, dulu kami bagi makan nasi dengan pinggan kaca dan sudu, tapi mereka menajamkan sudu guna sebagai senjata sesama mereka. Sekarang ni mereka diberi makan pinggan plastik dan tanpa sudu.

Pengobatan Mandi Wap
Pesakit akan di ubati secara mandi wap. Mandi wap yang ada di sini bukanlah seperti mandi wap yang biasa kita dengar dan lihat. Pesakit akan masuk dalam semen bulat yang lebih di kenali oleh rakyat Kelantan “kerek telaga”, mereka akan duduk di dalamnya sambil membaca al-fatihah sebanyak 100 kali dalam keadaan panas matahari jam 11.00 pagi. Di atas permukaan kerek tadi di tutupi dengan tikar. Dengan ini, pesakit yang berada di dalamnya akan berpeluh sambil mengenang segala kesalahan mereka selama ini.

Pesakit sebenarnya tidak boleh lari, walaupun keadaan di sini tidak berpagar, kerana adanya pengawas yang sentiasa menjaga mereka. Pengawas ini terdiri dari pesakit lama yang sudah baik dan mempunyai sistem kontrol diri yang baik.

Tujuan mandi wap ini adalah supaya keluarnya segala kotoran dalam tubuh pesakit penagih. Berkata tuan guru, andai 10 tahun mereka tenggelam dalam najis dadah, maka 10 tahun lah masa yang perlu diambil untuk memulihkan mereka. Hah, bukan mudah merawat penyakit ini.

Kotoran Peluh
Mandi wap 10 kali sebenarnya baru keluar peluh sahaja, dan belum keluar lagi kotoran yang dimaksudkan tadi. Biasanya mereka akan terus mandi wap sehingga 15 kali, barulah keluar peluh dalaman yang mengandungi kotoran dadah.

Pok Teh dan Air Tawar
Menyebut tentang dadah, kebanyakkan di sini pesakit menggunakan heroin atau lebih glamour dengan panggilan “pok teh” oleh para pengguna. Mereka menyebut pok teh lantaran warnanya putih.

Di samping pengubatan tadi, mereka djuga diberi air penawar atau istilahnya air tawar. Air ini yang telah dibacakan ayat-ayat dan doa diberi minum kepada pesakit.

Ditanya dari mana beliau menerima ilham untuk melaksanakan kaedah ini. Tuan guru menjawab, sebenarnya beliau berasal dari Pattani, Thailand, semasa di sana konsep ini pernah di amalkan, berdasarkan pengalaman itulah beliau mencuba untuk mengaplikasinya konsep ini di negeri ini bagi membantu anak bangsa yang hanyut dalam keruntuhan gelaja penagihan dadah.

Konsep rawatan ini sebenarnya telah di kaji dan di beri kelulusan untuk beroperasi oleh AADK Malaysia.Ni di Pondok Wakaf Bharu.
Mendengar penjelasan dari Tuan Guru berkenaan sistem rawatan yang beliau berikan kepada penagih dadah

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers