Wednesday, August 13, 2008

Menilai Blog Rakan dari Persepsi Dri Saya


1. Kotak dialog
Ini amat penting dalam blog. Tujuannya untuk tetamu ke blog bertanya, membri pandangan, ucapan salam, dan sebagainya.

2. Counter

Ini supaya kita tahu berapa ramai jumlah hit ke blog kita. Klau sikit kita anak perbaguskan lagi isinya dan kalau ramai, itulah kemuncak kepuasan jiwa bagi sang blogger.

3. Gambar2

Kalau boleh setiap artikel di tampilkan bersama gambar. Inilah menjadi penarik kepada blog kita.

4. Kolom

Kalau dah mahir sikit lagi. Elok bertukar kepada blog 3 kolom. Caranya mudah saja. Ianya seakan website dan banyak message yang boleh kita selitkan lagi.

5. Link List

Kawan2 blog akan rasa dihargai sekiranya kita letakkan nama blog mereka salah satu di antara link list blog kita. LAgi pun ini menjadi shortcut utk kita ke blog lain.

6. Sentiasa Update

Ambil sedikit masa untuk update blog anda setiap minggu kalau tak dapat setiap hari. Kalau ingin jimat masa, siapkan dulu artikel dan foto. Bila bukak blog, terus saja kita post dan PUBLISH.

7. Sentiasa tambah ILMU
dunia blog dan ICT
Jangan malu untuk bertanya pada kawan yang tak loket ilmu. Kelak anda akan rasa bertuah kerana memiliki ILMU dunia setafar dengan orang lain.

8. Sentiasa mempunyai ikatan
dengan rakan
Jawablah pertanyaan tetamu yang hadir dan menulis sst di kotak dialog kita. Tanpa memberi jawapan orang mengira anda sendiri tidak pernah melayari blog anda. Jadi orang berfikir...untuk apa aku layari blog si dia.

9. Sentiasa explore blog kenalan lain

Sentiasa mencari kenalan blog. Ziarahi blog orang lai yg belum anda kenali, ajak mereka bertandang ke blog anda. Dengan itu anda akan mempunyai rakan blog semakin ramai.

10. Pahala

Kita boleh sedekah ilmu melalui blog ini. Itu pahala. Ingat bila habis nyawa seorang anak Adam, maka yang tinggal hanyalah 3 perkara

a. Ilmu yang bermanfaat
b.Anak yang soleh
c. Sedekah Jariah
 

No comments:

Post a Comment