Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Featured post

Versi 14

 

Blog Archive

Thursday, December 4, 2008
Oleh : Noorhisham Hamzah

04 Dis 2008. KUALA LUMPUR. Seminar Pencegahan Dadah Dalam Komuniti melibatkan Daerah Hulu Langat dan Gombak dibawah Majlis Perbandaran Ampang Jaya di adakan. Program sehari ini melibatkan pemimpin 24 zon dari kawasan berkenaan.


En.Abd Halim bin Hussin menyampaikan ucaptama mengalu-alukan kedatangan hadirin dan hadirat. Beliau berharap program seumpama ini dapat dijalankan diseluruh Malaysia.
Ceramah Gejala Dadah disampaikan oleh En.Farid, manakala Puan Vijaya membentang 16 Langkah Pencegahan, En.Heffney bin Abd Rahim selaku Presiden Pendamai turut memeriahkan majlis ini dengan syarahan beliau yang menusuk kalbu. Hadirin sempat menitiskan air mata ketika En.Heffney menyampaikan kisah ibu, isteri, dan anak kepada penagih dadah yang terseksa akibat salah seorang dari mereka terlibat menagih dadah bahan terlarang ini.

Menyambung cerita kata beliau, pernah seorang anak penagih dadah apabila ditanya oleh gurunya apa kerja ayah kamu, remaja tersebut terus lari ….. inilah kesiksaan batin yang terpaksa dihadapi oleh ahli keluarga penagih dadah.


Sesi petang di susuli pembentangan hasil perbengkelan oleh hadirin. En.Noorhisham sebelumnya telah menyampaikan satu ceramah bertajuk, “Pencegahan Dalam Komuniti, Kenapa dan Bagaimana”.

Hadirin berpuas hati dengan menyambut dengan baik seminar ini, seorang peserta berharap ianya dapat dijadikan panduan apabila mereka pulang ke komuniti masing-masing.

Hadirin khusyuk mendengar ceramah yang membuka minda dan menyentuh qalbu dari En.Haffney, Presidan Pendamai, model penagih yang berjaya berhenti dari penagihan selama 22 tahun.

Maka Apabila engkau selesai mengerjakan shalat, maka hendaklah engkau berzikir kepada ALLAH, (sama ada) dalam keadaan berdiri, dan duduk dan berbaring.

An-Nisa' : 103
Hadirin yang dijangka dapat memenuhi dewan ini, namun sebahagian saja hadir dari yang bersetuju dari awalnya, ini kerana terdapat pertembungan 3 program pada hari ini
En.Haffney, Pengerusi Pendamai, Persatuan Bekas Penagih Dadah. Beliau menyifatkan nama itu buruk, tetapi itulah namanya setakat ini. Beliau tinggal di Kampung Pandan, Warga Ampang boleh kesempatan untuk menjemput beliau berceramah.


alahai macam-macam, gerila makan kokain untuk berperang dengan tentera komando di Mumbai, 50 jam mereka boleh bertahan tanpa tidur, makan dan minum

Pn.Azian sedang menaip nama untuk sijil tetamu

Bengkel pada sesi petang. Peserta aktif memberi pandangan

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers