Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Blog Archive

Tuesday, December 23, 2008
Anda mungkin pernah melihat atau terlihat situasi seperti dalam gambar ini. Budak-budak ini sedang menghidu gam. Gam boleh membuat mereka khayal.

Tapi AWAS ada yang mati gara-gara GAM. Bukan kerana gam, tapi disebabkan nafas tak sempat masuk, oksigen tak sempat naik ke otak, akibat hidu gam yang terlalu banyak, akibat mati. Pernah 3 orang budak 10 tahun dulu masuk surat khabar mati gara-gara GAM.

Awasilah komuniti anda jika melihat aksi ini. Sila beri teguran dan nasihat, perlakuan seperti ini mengundang padah walau nampaknya tak ada apa nya.

Slide 3
Tiga sahabat dijumpai mati dipercayai hidu gam
Utusan Malaysia, Selasa - 11 April 2000
Kuala Lumpur - Tiga sahabat berumur 14, 18, dan 20-an yang merupakan bekas penagih dadah dijumpai mati dipercayai selepas menghidu gam beracun. Polis menemui 4 tin gam di tempat kejadian.
Slide 4

Tabiat hidu gam boleh membawa kematian

Kuala Lumpur (Malaysia) - Satu gejala yang semakin berleluasa kebelakangan ini ialah mengamalkan tabiat menghidu gam di kalangan remaja. Gam yang mengandungi bahan organik atau pelarut seperti toluene serta trichloroethylene itu adalah toksik yang boleh menggangu fungsi jantung. Jika diambil secara berlebihan, bahan larutan itu akan menyebabkan denyutan jantung tidak stabil, manakala peredaran darah tidak teratur yang akhirnya boleh menyebabkan kematian. Selain itu, ia juga boleh memberi kesan serta merta seperti kesan euforia iaitu kelihatan seronok tanpa sebab.. Kesan lain pada fungsi otak akibat menghidu gam ialah risiko menjadi nyanyuk, hilang ingatan, psikotik atau gila, hilang upaya deria dan kelumpuhan pada bahagian tertentu

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers