Tuesday, December 23, 2008

Pernah Ternampak Aksi Ini?

Anda mungkin pernah melihat atau terlihat situasi seperti dalam gambar ini. Budak-budak ini sedang menghidu gam. Gam boleh membuat mereka khayal.

Tapi AWAS ada yang mati gara-gara GAM. Bukan kerana gam, tapi disebabkan nafas tak sempat masuk, oksigen tak sempat naik ke otak, akibat hidu gam yang terlalu banyak, akibat mati. Pernah 3 orang budak 10 tahun dulu masuk surat khabar mati gara-gara GAM.

Awasilah komuniti anda jika melihat aksi ini. Sila beri teguran dan nasihat, perlakuan seperti ini mengundang padah walau nampaknya tak ada apa nya.

Slide 3
Tiga sahabat dijumpai mati dipercayai hidu gam
Utusan Malaysia, Selasa - 11 April 2000
Kuala Lumpur - Tiga sahabat berumur 14, 18, dan 20-an yang merupakan bekas penagih dadah dijumpai mati dipercayai selepas menghidu gam beracun. Polis menemui 4 tin gam di tempat kejadian.
Slide 4

Tabiat hidu gam boleh membawa kematian

Kuala Lumpur (Malaysia) - Satu gejala yang semakin berleluasa kebelakangan ini ialah mengamalkan tabiat menghidu gam di kalangan remaja. Gam yang mengandungi bahan organik atau pelarut seperti toluene serta trichloroethylene itu adalah toksik yang boleh menggangu fungsi jantung. Jika diambil secara berlebihan, bahan larutan itu akan menyebabkan denyutan jantung tidak stabil, manakala peredaran darah tidak teratur yang akhirnya boleh menyebabkan kematian. Selain itu, ia juga boleh memberi kesan serta merta seperti kesan euforia iaitu kelihatan seronok tanpa sebab.. Kesan lain pada fungsi otak akibat menghidu gam ialah risiko menjadi nyanyuk, hilang ingatan, psikotik atau gila, hilang upaya deria dan kelumpuhan pada bahagian tertentu
 

No comments:

Post a Comment