TV

 
Sunday, February 15, 2009

PERBEZAAN ANTARA PROGRAM TC DAN TAF & RUGGED

Kebanyakkan pusat serenti kini kian beralih dari program Tough and Rugged iaitu program yang melatih penghuni pusat serenti banyak kepada latihan menggunakan kekuatan tubuh badan (fizikal), dan pembinaan disiplin seperti kawad dan pekerjaan vokasional kepada Therapeutic Community (TC).


Saya mendapatkan pendapat dari ahli keluarga di sini yang telah menduduki kedua-dua program tersebut, berhubung perbezaan kedua program ini.


Menurut ahli keluarga tersebut, kalau program Tough and Rugged, hari ini saya keluar pusat, hari ini juga saya ambil dadah. Katanya ini kerana minda penagih tidak dibina menjadi untuk lebih baik. Berhubung perkara keagamaan seperti solat tidak menjadi keutamaan dan tidak diwajibkan. Penghuni boleh memilih untuk tidak pergi dan sebaliknya.


Pernah terjadi, warden dipukul beramai-ramai oleh ahli keluarga yang memakai topeng pada waktu malam. Ini kerana semua penghuni pusat yang mengamalkan konsep Tough and Rugged adalah saling ingin tunjuk kekuatan masing-masing. Siapa yang kelihatan handal dan samseng, dia tidak akan diganggu.


Lain pula di pusat serenti yang menggunakan konsep Therapeutic Community,disini penghuni di ajar membetulkan sikap mereka, program keagamaan diselitkan dan diwajibkan, walaupun pengisiannya dilihat terlalu perlu di perbaiki di sesetengah pusat serenti, terutama pusat serenti PERSADA yang menerima penghuni secara sukarela.


Kebaikan dari konsep Therapeutic Community, ahli keluarga atau penghuni dapat belajar mengawal emosi dan perasaan mereka, yang mana pada awalnya mereka tidak dapat menerima teguran dari orang lain, walaupun itu sebenarnya untuk kebaikan dirinya sendiri. Namun setelah berada disini selama 4 bulan mereka mengaku boleh menerimanya.


Ditanya penerimaan mereka terhadap program TC ini, rata-rata menyatakan pada awalnya mereka fikir ini adalah pusat serenti orang gila. Bahkan ada antara mereka yang ingin melarikan diri. Mereka mengatakan pusat serenti gila kerana terdengar jerit sana, jerit sini dan tidak ada langsung masa untuk berehat kecuali jam 11.00 malam.Patutlah dipusat ini, kebanyakkan penghuninya akan mencuri peluang untuk tidur ketika berada disurau, sementara menunggu sholat. Mereka kepenatan fizikal dan fikiran sehari-hari dengan kepadatan program.

 

1 comment:

 1. salam ..
  setahu saya .. dah lama kita tak amal konsep tough n rugged di PUSPEN (Pusat Pemulihan Narkotik) yang dulunya dikenali sebagai Pusat Serenti ..

  Mengenai tidur sewaktu solat .. itu lebih kepada sikap penghuni yang tidak mahu berubah ... Program keagamaan dijalankan mengikut agama asal penghuni .. malah diwajibkan untuk para muslims solat & puasa .. malah sistem kutipan zakat pun dibuat bila tiba masanya, oleh pihak Majlis Agama yang berdekatan ..

  Penghuni kepenatan dan tidur di surau .. menjerit tak tentu pasal .. kerana kepenatan degan program seharian .. konsep aktiviti padat itu sebenarnya yang kita pupuk agar penghuni berhenti befikir tentang ketagihan mereka .. In fact bila mereka keluar pusat pun, mereka akan diarahkan untuk mencari pekerjaan (dengan pantauan AADK Daerah) .. Oleh itu, mereka akan lupa untuk membicarakan soal dadah atau berkumpul dengan rakan penagih sekiranya terikat dengan jadual kerja yang ketat ..

  Aktiviti di pusat memang padat tetapi penuh dengan pengisian yang pelbagai .. dari segi pembelajaran sivik, kawad (kawad melatih seseorang untuk menerima n patuh kepada arahan), agama (bagi pusat yang mengamalkan sesi halaqah seperti di Perlop dulunya setiap Rabu akan ada 7-9 ustaz yang dilantik oleh Pejabat Agama Kuala Kangsar datang buat sesi 3 jam), vokasional (penghuni didedahkan dengan kerja pertukangan, jahit menjahit, pentadbiran, pertanian dll) yang latih penghuni untuk berdiri di kaki sendiri sekiranya tak dapat kerja bila keluar pusat ..

  pelbagai cara dah diaplikasi untuk membantu para penagih, kebanyakannya gagal .. in fact kita banyak guna konsep TC terutama kat pusat2 sukarela tapi masih kurang yang berjaya .. puncanya sikap mereka yang tidak mahu berubah ..alah sikap keluarga yang tidak mahu menyokong n membantu .. bila nak buat KSB antara family pun banyak buat alasan busy tak boleh nak datang dll ..

  pendapat peribadi saya .. buat kaedah kerjaya lebih mudah .. penghuni pergi kerja pagi .. balik petang .. hari2 .. penat n kat rumah rehat n tidur .. tak sempat nak jumpa kawan2 penagih .. so selamat dari meneruskan tabiat lama ..

  ini hanya sekadar pendapat saya .. tidak mewakili jabatan ..

  ReplyDelete