TV

 
Sunday, February 8, 2009

Pulau Carey di Bawah Air

KHAMIS.05 Feb 2009. Malam Jumaat Lepas Razif membawa saya dan W.Mohd Anuar ke Pulau Carey Klang. Kami masuk ke kawasan ladang Plantation Sime Darby. Luas jugak rupanya pulau ini. Kata Razif keluasannya menyamai satu pertiga negara Singapore. Kami tiba waktu azan Maghrib. Saya bertindak selaku penyampai ceramah kepada 13 orang ahli PENDAMAI di sini.

Mereka agak keberatan menerima kami pada awalnya. Saya berusaha dengan tazkirah selepas bacaan Yasin dengan modul yang ringan dan bersahaja. Tidak menghukum. Ada juga lelucon yang sempat saya selitkan. Ceramah menjurus tafsir ayat-ayat surah Yaasin. Habis acara, kami makan bubur yang isteri Razif masakkan.

Waktu balik, kami singgah lagi ke Olak Lempit, makan tomyam di tepi jalan. Walaupun jauh juga bagi ceramah percuma ini, tapi saya puas, sebab gian nak berceramah dah tertunai. Hidayah dan Taufiq, itu kita pulangkan pada Tuhan. Oh ya, lupa, pulau ini tak macam pulau lain, di keliling pulau ini ada benteng setinggi 5 kaki yang menahan air dari masuk. Biasanya pulau berada di atas air. Inii cukup bahaya, dan mereka bagi tau, waktu pulau Niah terkena gempa bumi, kami disini turut merasakan goyangan pulau ini dan antara kami ada yang melihat pokok kelapa sengit.
 

No comments:

Post a Comment