Tuesday, March 24, 2009

3 Sebab Dapat Hepatitis C

Kenangan di Pulau Dragon, Vietnam

Hari ini saya berpaspasan di jalan dengan seorang ahli keluarga berbangsa Cina. Dia sudah tidak tahu ke mana hendak mengadu, saya ada masalah encik, kaunselor saya tidak ada hari ini, saya kena penyakit Hepatitis C dah lama, sekarang saya sakit. Dengan gigi kemerahan, tangan memegang dada. Saya mendengar .....

Marilah, masuk bilik dulu, duduk berehat, sementara saya menghubungi Dr.Chong, Dr.Chong adalah seorang Doktor yang mudah untuk kamu nak berbincang apa-apa dengan dia, kata kawan saya Dr.Shaharuddin yang bertugas di Muar. Dulu Din dan saya sama-sama belajar di Indonesia, cuma dia ambil bidang kedoktoran dan saya fakulti Dakwah, jurusan Bimbingan dan Penyuluhan Islam.

Menurut Dr.Chong ada 3 sebab seseorang terkena penyakit Hepatitis C;

1. Bertukar jarum suntikan dengan penagih lain yang mengidap HIV atau kuman Hepatitis C.
2. Melanggan pelacur yang sudah pun terkena penyakit ini sama ada dia sendiri sedar atau tidak. Atau bersama isteri (pasangan) yang terjangkit virus yang sama.
3. Dan yang ketiga boleh terjadi melalui tranfusi darah di hospital, tetapi kes sebegini terlalu jarang berlaku, kes ini doktor tersalah memberi darah yang ada kuman Hepatitis atau HIV kepada kita.

Dr.Chong bagi tau, klien macam ini kena bawa ke hospital, saya tidak ada kuasa, cuma memanjangkan kes ini kepada kaunselor lain. Oleh itu, janganlah suntik-menyuntik tak tentu pasal kalau tidak ada kelayakan khusus.
 

No comments:

Post a Comment