Wednesday, March 25, 2009

Bagaimana Menjadi Mukmin

Semalam, saya bicara tentang Al-Quran yang bisa menjadi ubat penyembuh (penyakit-2 batin) kepada orang-orang mukmin, pertanyaan menyusul, bagaimana kalau kita bukan orang mukmin, atau belum mencapai taraf atau derajat atau maqam orang2 mukmin? Tentu sekali AL-Quran itu tidak menjadi ubat bagi kita. Ye kan....?

Makanya setiap Jumaat , khatib di mimbar tidak puas2 mengingatkan sekalian jamaah, janganlah kamu mati, selain mati di dalam Islam. Itu yang paling kurang. Dibawah darjat Muslim / Islam ialah munafiq. Kita perlu naik menjadikan diri kita orang mukmin, barulah Quran itu boleh menjadi ubat yang mujarab. Selagi duduk dalam lingkungan Islam sahaja, dan tak naik2 untuk menjadi mukmin, susah lah nak jadikan Quran sbg ubat. Selain mukmin ada lagi, muttaqin ...

Dalam Surah Al-Anfal jika anda membaca ayat yang paling awal, menerangkan sifat orang mukmin, mari kita perhatikan adakah ada pada kita.

إنما المؤمنون إذا ذكر الله وجلت قلوبهم وإذا تليت عليهم أيته ذادتهم إيمانا وعلى ربهم يتوكلون
Sesungguhnya orang-orang mukmin itu, apabila disebutkan nama Allah, dan apabila diterangkan pada mereka tentang tanda-tanda kebesaran ALLAH, nescaya gementarlah hati mereka.dan bertambah-2 lah iman mereka dan kepada Allah mereka bertawakal.

Dalam surah Al-Mukminun lagi menerangkan perangai orang mukmin, Sesungguhnya telah berjayalah orag Mukmin, iaitu orang yang khusyu' dalam sembahyang mereka, dan mereka berpaling dari perkara yang lagha, dan mereka (yang berniaga atau berjualan atau apa sahaja yang berorientasi mencari keuntungan) sehingga boleh membayar zakat, dan mereka yang menjaga kemaluan mereka, kecuali terhadap isteri-isteri mereka.

Nah, dari 2 ayat tadi, mari kita berusaha menjadikan diri kita hamba Allah yang mukmin, sebelum matahari terbenam buat selamanya.
 

No comments:

Post a Comment