Tuesday, March 17, 2009

Kesilapan Sorang Penagih

Terima kasih kerana masih bersama saya,
Semalam saya berbicara soal punca seseorang terjebak dalam penagihan, yang mana akhirnya seseorang yang mengambil pelbagai jenis dadah, tidak ada niat pun untuk menjadi penagih. Namun dalam tidak sedar, akhirnya terpaksa menagih.

Hari ini saya akan sambung, tentang kesilapan penagih yang membuat dia terjerumus semula setelah berhenti beberapa kali. Dalam bahasa penagihan disebut relapse, relapse maknanya dia membuat pusingan balik, U-turn, dari menuju kepulihan kepada lorong sebelah kanan, iaitu mengambil semula.

Baiklah saya bicara dulu tentang kesilapan dan kelemahan seorang penagih.

1. Jiwa seorang penagih sangat lemah, keinginannya mudah rapuh dan reput. Bila-bila masa boleh terjebak kembali semula ke alam penagihan, walau sudah berjanji tidak akan mengulangi dan sedar bahawa dadah telah menyebab dirinya celaru, haru biru dan tak tentu arah.

2. 4 hal yang sering dia kalah pabila bertemu , yang bertemu tempat lama yang sering dia menagih. Bila ternampak, terjumpa atau lalu saja tempat itu, dia boleh menjadi triggers. Triggers ialah terliur, keinginannya membuak-buak untuk merasakan semula nikmatnya high yang pernah di alaminya. Antara tempat yang sering dia menyuntik ubat ialah, dalam semak, tepi sungai, dan dalam rumah sendiri. Di sini peranan keluarga atau isteri cukup besar untuk mengubah kembali suasana rumah itu supaya menjadi tidak seperti dulu. Kalau boleh di pusing katilnya, supaya tidak macam dulu, dicat biliknya, supaya tidak macam dulu, di susun semula perabut2 dan perkakasan rumah, supaya hilang suasana lama.

3. Yang kedua ialah orang. Orang2 yang pernah menjadi kawan sepenagihan, sama-sama pergi ambil ubat, kawan seperjuangan ini sangat hebat aromanya. Dengan itu dia perlu menjauhi kawan-kawan tersebut. Senaraikan siapakah kawan2 yg telah membuat dirinya terpedaya selama ini. Buat senarai keutamaan, siapa yang paling bahaya, kemudian siapa dan siapa. Seterusnya bagaimana cara mengatasi masalah kawan ini. Inilah namanya plan rancangan kepulihan. Tanpa plan sebegini, dia pasti akan jatuh semula.

4. Yang ketiga ialah benda-benda. Benda2 yang terlibat dengan pengambilan bahan, seperti jarum, straw, mancis api, dapur, timah dan sebagainya. Benda2 ini jangan di simpan, dan wajib di jauhi, seseorang penagih bila melihat atau terlihat benda ini dia akan menjadi triggers semula walaupun kita sendiri tak rasa apa-apa pun.

5. Yang keempat ialah bau. Bau ini dijelaskan sendiri oleh bekas penagih. Mereka tak tahan dengan bau ais, syabu, dan dadah, bila saja terhidu, ingatan dan rindu lama pasti datang kembali. Dan rindu pada dadah mengikut kajian, adalah 7 kali ganda lebih daripada rindunya seorang manusia kepada sesama manusia.

Lain dari itu, penagih mudah relapse kerana imannya tak kuat. Iman yang iman sebenarnya tidak ada dijual dimana-mana kedai atau supermarket. Membina iman yang kuat perlukan ilmu, dan tempoh membinanya bukanlah seharian, tetapi berbulan-bulan bahkan bertahun-tahun. Iman tak dapat dalam satu hari sekaligus, kecuali kalau tuhan nak bagi memang boleh terjadi.

Hati perlu selalu ingat ALLAH. Sebab dalam tubuh kita ada 3 rongga yang perlu di isi, pertama perut, isilah perut dengan makanan yang halal lagi baik. Kedua ialah otak, isilah otak dengan ilmu, ilmu yang membawa kita kepada takutkan Tuhan, dan ketiga ialah hati, hati juga perlu di isi. Makanan hati ialah dzikir pada ALLAH. Lupa ALLAh, lupa mati, lupa mati, lupa dosa, lupa dosa, lupa pada pembalasan azab. Ingat ALLAh sangat di di anjurkan Al-Quran.

Programkan rumahtangga kita ingatkan ALLAh. Tiada lagu-lagu kecuali mengingati ALLAH. Tiada program di TV seperti nyanyian lagha, joget2 dan sebagainya, kecuali semua untuk ingat ALLAH.

Hadirlah ke majlis ilmu, tambahlah pengetahuan kita tentang agama. Janganlah malu. Ingatlah kematian akan datang bila-bila masa, bila kematian datang, segala harta,anak isteri, suami dan segala-galanya tiada guna lagi buat kita. Ingat betul-2, ingat sentiasa.

Demikian sedikit yang dapat saya sampaikan pagi ini untuk renungan. In Sya Allah esok, saya akan tulis kesilapan keluarga pula dan cara2 mengatasinya. Ini baru sebagahagian. Mungkin ada banyak lagi yang tidak sempat terlintas di fikiran.
 

1 comment:

  1. BOLEH BACA LAGI DALAM http://spadausim.blogspot.com

    ReplyDelete