Saturday, March 7, 2009

Kita Hidup Dalam Hati dan Mata Orang Lain

Begitulah antara beberapa falsafah dalam yang terdapat dalam program TC (Therapeutic Community) di mana-mana pusat serenti di Malaysia. Kita Hidup Dalam Hati dan Mata Orang Lain, kita memang kadang-kadang tidak nampak baik kita, lebih-lebih lagi yang buruk tentang diri kita. Tetapi orang lain melihat dan tahu siapa kita.

Justeru dari itu, pandangan orang lain perlu diambil kira, dan jika tak dapat, mintalah pandangan orang lain. Saidina Umar r.a, setiap kali usai bercakap di depan khalayak, beliau bertanya kembali pada orang disekelilingnya apa yang beliau ucapkan tadi.

Dalam siri ceramah saya dimana-mana, selepas ceramah, biasanya saya akan memanggil semula kata-kata saya yang keluar tadi, dan pasti hampir setiap kali ceramah, paling tidak satu kesalahan yang saya lakukan. Paling tidak tersalah membaca ayat Quran, yang tiada wal tetapi saya masukkan wal, sebagai contoh, wa mal hayatad dunya.....sebenarnya ayat itu bunyinya, annamal hayata dunya..cuma masih nasib baik, tidak mengubah makna asalnya.

Begitulah saya belajar memperbaiki diri. Semoga Tuhan terus memperbaiki kesilapan saya.
 

No comments:

Post a Comment