Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

LOGO

 

Admin Blog

Admin Blog
Manisah
Saturday, April 4, 2009

Terima Kasih atas respon sahabat baik saya Dr.Din. Sebelumnya saya tidak tahu nonspan dari kelas Benzo. Maklumat sangat berguna untuk saya, ibu bapa, guru dan semua pembaca.

Assalamualaikum ustaz

Domikum.aremine 5 dan nospan semuanya ubat dari kelompok benzodiazepin(benzo).benzo merupakan ubat yang dipakai untuk mengatasi masalah pada mereka yang mengalami gangguan cemas,berdebar2 dan tidak boleh tidur.ubat2 ini tidak boleh dipakai dalam waktu yang lama(lebih 5 hari)kerana boleh mendatangkan efek ketergantungan/ketagih.

Penagih dadah menggunakan ubat ini untuk lebih lalok @ efek high yang lebih tinggi,sebab itulah sy. methadone tidak boleh digunakan bersama ubat ini. ustaz selain ubat2 ini gam kasut/tayar juga boleh mendatangkan efek high/lalaok.sebabitulah pelajar2melayu seusia 9-12 tahun telah menjadi penagih...penagih gam kasut kerana mudah didapat,harganya murah dan urin tidak boleh kesan.


Ustaz bagi contoh anak bagi duit kepada bapa untuk menagih, tapi disini sangat banyak penagih2 minta duit secara paksa kepada orang tuanya...malah ada orang tua yang dapat duit dr kebajikan masyarakat tapi duitnya diambil oleh anaknya untuk membeli dadah


Disinilah pentingnya terapi gantian untuk penagih.

April 3, 2009 9:49 PM

Tuan-2 dan puan boleh membaca huraian tambahan berkaitan dadah oleh Doktor Din dalam Comment artikel saya sebelumnya.Untuk makluman, Dr.Din ada membuka sebuah klinik di Bandar Melaka, dan turut berpartisipasi membantu penagih melalui metode perawatan metadone.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Blog Archive