Saturday, April 4, 2009

Respon Dari Dr.Shaharudin (Johor)

Terima Kasih atas respon sahabat baik saya Dr.Din. Sebelumnya saya tidak tahu nonspan dari kelas Benzo. Maklumat sangat berguna untuk saya, ibu bapa, guru dan semua pembaca.

Assalamualaikum ustaz

Domikum.aremine 5 dan nospan semuanya ubat dari kelompok benzodiazepin(benzo).benzo merupakan ubat yang dipakai untuk mengatasi masalah pada mereka yang mengalami gangguan cemas,berdebar2 dan tidak boleh tidur.ubat2 ini tidak boleh dipakai dalam waktu yang lama(lebih 5 hari)kerana boleh mendatangkan efek ketergantungan/ketagih.

Penagih dadah menggunakan ubat ini untuk lebih lalok @ efek high yang lebih tinggi,sebab itulah sy. methadone tidak boleh digunakan bersama ubat ini. ustaz selain ubat2 ini gam kasut/tayar juga boleh mendatangkan efek high/lalaok.sebabitulah pelajar2melayu seusia 9-12 tahun telah menjadi penagih...penagih gam kasut kerana mudah didapat,harganya murah dan urin tidak boleh kesan.


Ustaz bagi contoh anak bagi duit kepada bapa untuk menagih, tapi disini sangat banyak penagih2 minta duit secara paksa kepada orang tuanya...malah ada orang tua yang dapat duit dr kebajikan masyarakat tapi duitnya diambil oleh anaknya untuk membeli dadah


Disinilah pentingnya terapi gantian untuk penagih.

April 3, 2009 9:49 PM

Tuan-2 dan puan boleh membaca huraian tambahan berkaitan dadah oleh Doktor Din dalam Comment artikel saya sebelumnya.Untuk makluman, Dr.Din ada membuka sebuah klinik di Bandar Melaka, dan turut berpartisipasi membantu penagih melalui metode perawatan metadone.

 

No comments:

Post a Comment