Aktiviti

26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik

Promosi M.Office 365

Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

iKON wHATSAPP

Admin Blog

Admin Blog
Norish

Blog Archive

Monday, June 29, 2009
DADAH dinobatkan sebagai musuh nombor 1 negara. Kes penagihan meningkat saban tahun. Sehingga membiaknya pula pusat-pusat rawatan dan pemulihan swasta. Selain dari Pengasih, Darul Hanan, Gheha Buddhist, ada pula Inabah. Dari bermacam pusat yang ada, menandakan kepelbagaian pula cara dan pendekatan yang diambil.

Namun istimewanya dalam kajian ini, Pondok Remaja Inabah II menggunakan konsep kembali kepada agama, iaitu mengembalikan semula penagih ke rel agama setelah tergelincir dari landasan. Hasil menjalani beberapa proses pemulihan, ramai yang pulih, bahkan majoriti telah pulih seperti sediakala. Namun tidak dapat dinafikan masih ada yang tergelincir. Walau pun mengikuti program yang sama, dari guru atau pimpinan yang sama dan dengan metode yang sama, masih ada yang jatuh. Berdasarkan kenyataan inilah, satu topik Kajian Kes berkaitan hal ini dikaji dan dipelajari.

Seorang penagih muda, yang baru keluar dari pusat rawatan dadah Pondok Remaja Inabah, Kuala Nerang Kedah, setelah menjalani kehidupan diluar selama sebulan, subjek kemudian jatuh (relapse) semula. Punca kejatuhan di gali, faktor kelemahan dicari, dalam pencarian ditemui titik-titik kelemahan yang menjadi punca. Bertolak dari punca-punca inilah, satu mekanisme untuk merancang plan tindakan terhadap klien sesuai dengan dirinya.

Klien anak bongsu dari 8 orang adik-beradik. Pernah diberi didikan agama dari sekolah rendah hingga sekolah menengah. Bahkan pernah belajar di sebuah sekolah menengah agama terkemuka di negeri Kedah. Namun dadah tidak mengenal darjat, bangsa, kasta dan sejarah pendidikan manusia.

Hasil kesimpulannya, metode pemulihan cara pertama di Pondak Remaj Inabah sememangnya berhasil, namun masalah sikap yang ada pada dirinya menjatuhkan dirinya sendiri. Klien kini mempunyai kesedaran, dan berhasrat ingin keluar dari alam penagihan secara total. Kemudian mengamalkan gaya hidup sihat. Tiada cara yang lebih sesuai buat dirinya, kecuali mengubah sikap, membina sikap ketegasan diri, memperkuat rohani dengan amalan-amalan ibadah seperti solat, berzikir dan doa-doa tertentu.


bersambung

0 comments:

Post a Comment

Appsheet

Kaedah Detect Pantas tanpa perlu membuka Laptop dahulu. Dah ada di HP

PSIKOMETRIK 2020

BELUM JAWAB UJIAN PSIKOMETRIK


6 EXCELLENT
KHALEEF ASHRAF BIN MOHD KHIRDI

6 SMART
ADIELA NATASYA SUMAYYAH BINTI HAFIZUL FAHMI
MUHAMMAD FAIZ BIN GATOT PURWANDONO
MUHAMMAD SALEBUDIN BIN MUHAMMAD KHAMIS
NOR AQIRA BINTI SULHIEE
NOR AZRAEI BIN NORAZMAN

AZMEER- SK JLN TANJONG

Video Kami

Emel Unlimited Drive

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Terkini
Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

sementara Stock Masih Ada