Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

PANDUAN MENGISI DATA PSIKOMETRIK

1. BUKA WEB EPKM.MOE.GOV.MY 2. KLIK GURU KAUNSELING 3. PILIH TAHUN PERTAMA 4. TURUN KE BAWAH SEKALI, KLIK DOWNLOAD LAKUKAN UNTUK SEMUA TAHUN...

Admin Blog

Admin Blog
Manisah
Tuesday, June 30, 2009
Latar Belakang Kajian

Dalam kajian ini, tumpuan kaji didominasi ke arah punca ataupun faktor relapse seseorang penagih setelah menjalani secara Islami. Metode rawatan yang dijalankan ini sebenarnya dicedok 100% dari Pasentren Suryalaya, Indramayu, Jawa Barat. Berkonsepkan thariqah An-Naqsyabandiyah, yang dipelopori oleh ulama terkenal zaman silam hingga kini, Syeikh Bahauddin An-Naqsyabandi. Metode ini telah banyak memberi manfaat kepada majoriti yang datang untuk memulihkan diri.

Hasil dari kejayaan demi kejayaan inilah, satu cawangan baru dibuka di negeri Kedah, malah 2 lagi masing-masing di negeri Terengganu dan Sabah.

Dengan metode dan objektif yang sama, amalan ini cuba diterapkan. Tanpa tentangan dari mana-mana pihak, keberhasilannya menjadi bukti, bahawa terapi ”base on” agama juga mampu memberi jawapan kepada persoalan yang cari oleh manusia kini.

Di akui mahu pun tidak, metode zikir yang di amalkan ini, mampu mengubah manusia, khususnya seorang penagih dadah, dari menagih dadah, kepada menagih zikir. Hal ini ditulis dalam sebuah buku karangan Doktor Su’dan di Indonesia dengan judul, Al-Quran dan Ilmu Kesehatan Masyarakat.

Subjek Kajian

Faizun, bukan nama sebenar, anak lelaki bongsu kepada sebuah keluarga yang bahagia, dilahirkan di hospital Kuala Lumpur pada 21 September 1984. Dalam usia 25 tahun, subjek telah masuk 2 kali ke pusat pemulihan dadah.

Ibu dan bapanya mengusaha sebuah perniagaan restoran di sebuah lorong di Chow Kit. Maklum hidup membesar dalam restauran, pelbagai gelagat manusia diperhatikan. Apalagi lokasi perniagaan adalah di Lorong Chow Kit yang terkenal dengan dunia dadah.

Bukanlah hairan baginya apabila melihat atau terlihat orang lentok, menyuntik, dan mengagih bungkusan kecil berwarna putih. Orang-orang itu pun bukan mempeduli siapa yang lalu-lalang.

Pernah suatu hari, ketika usia 5 tahun, subjek mengambil puntung rokok yang masih tersisa, hasil buangan perokok di kedainya, lalu cuba disedutnya asap itu... oooiiii kau main apa tu..jerit maknya. Bukan dia tahu apa kah semua benda itu, tetapi cuma melayan perasaan ingin tahu sebagai seorang insan. Begitulah subjek membesar dalam kedai, dari pagi hingga malam, dia yang tiada pengasuh, terpaksa mengikuti ibu bapanya ke mana sahaja.

Masa terus berjalan, waktu berganti, dia dimasukkan ke Tadika Perpaduan di Keramat. Ketika usia 7 Tahun, subjek di SK Jalan Gurney. Di sini dia belajar hingga tamat darjah 6. Dalam sekolah, dia bukanlah antara yang pandai dan bijak bestari, bukan juga dari golongan yang pengakhiran dalam akademik. Namun katanya, sedang-sedang saja. Antara pertengahan.

Selesai sekolah darjah 6, bapanya menghantar menyambung persekolahan di Madrasah An-Nahdzah, Kedah. Sekolah agama ini amat masyhur dikalangan orang Kedah. Minat bapanya pada agamalah yang membawa dia ke sini. Lagipun bapanya amat rapat dengan pengetua di situ kerana pernah berkawan sewaktu zaman persekolahan dahulu.

Di sini dia tinggal di asrama. Bergaul dengan pelajar dari serata negeri. Bermacam feel dan kelakuan yang ada. Dari yang baik hatta yang nakal pun tidak ketinggalan.

Berjinak dengan Pil

Ada kawan-kawannya di sini yang agak nakal, membawa pil-pil khayal seperti nonspan, erimin 5 masuk ke asrama. Subjek tidak ketinggalan ingin mencuba atas dasar ingin berseronok. Lalu mulalah dia berjinak-jinak dengan pil-pil khayal. Dari pil, beralih ke ponteng sekolah, dan akhirnya dipanggil oleh pengetua sekolah.

Sempat juga mengambil sijil SPM, dengan pangkat 3 dia menamatkan zaman persekolahan. Tamat belajar, 2002 dia pulang ke ibu kota Kuala Lumpur.

Lantaran minat yang mendalam terhadap bidang ketenteraan, dia memohon menjadi askar. Namun keputusannya hampa kerana tersangkut keputusan ujian air kencing. Pada penghujung tahun inilah juga, bapa subjek meninggal dunia akibat kanser tulang. Namun dadah belum dapat dipisahkan sepenuhnya. Atas nasihat keluarga, subjek di hantar buat pertama kali ke pusat pemulihan dadah di Pusat Rawatan Pemulihan Dadah, Pondok Remaja Inabah I, Kuala Nerang Kedah.

Hampir dua tahun subjek disini. Pada mulanya merasa agak janggal, namun kerana penerapannya berpaksikan agama, ia memaksa dirinya menerima apa adanya. 2004 ia keluar dari Inabah.

Bukan setahun, atau 5 bulan, bahkan hanya sebulan di rumah, ia kembali relapse. Berbagai pekerjaan dilamarnya. Naik turun jabatan tertentu mencuba nasib, akhirnya mendapat pekerjaan membantu bapa saudara memasang khemah di majlis-majlis perkahwinan. Tahun 2006, subjek sekali lagi memohon menjawat pekerjaan sebagai askar. Malang kali ini, namanya tersenarai dalam golongan disenarai hitam. Puncanya kerana sewaktu tinggal di Inabah, kerajaan telah mengumpul kesemua nama mereka yang berada di pusat pemulihan seluruh Malaysia, nama subjek adalah antara yang tersenarai. Sekali lagi beliau di tolak.

Dari itu, subjek meneruskan kerja-kerja sambilan. Hinggalah 2007, antaranya ialah pemandu orang kenamaan di Putrajaya. Sambil bekerja sambil mencuri peluang on off mengambil bahan terlarang. Kakaknya yang prihatin melihat lain macam pada diri sang adik, lalu menghubungi AADK Sungai Besi mohon di ambil adiknya.

Pada 31 Disember 2008, bermulalah episod kedua dalam hidupnya tinggal pusat pemulihan, tetapi kini dibawah pentadbiran kerajaan, berbanding di Inabah, sebuah pusat rawatan swasta.

Sejarah Sosial

Subjek suka bergaul dengan rakan-rakan yang tergolong nakal semasa tinggal di perumahan flat Keramat. Sering tidak pulang ke rumah. Walaupun sudah berjanji untuk pulang. Pernah melakukan kerja meragut, kerja tidak bergaji, mencuri motosikal, memecah cermin kereta, mencuri smart tag, komputer riba dan wang.

Punca Menyalahguna Bahan

Disebabkan kurangnya pengetahuan tentang bahaya dadah pada diri sendiri, kesilapan orang tua memberikan segalanya, tinggal berjauhan dengan keluarga, dan salah memilih rakan.

Ujian Skala

Peneliti memilih ujian Stages Of Change, dalam sesi ujian yang dijalankan, subjek berada pada skala tahap ingin berubah dan sedang membina plan rancangan ke arah kepulihan.

3 comments:

 1. pertama sekali syukur kerana ada orang yg sudi mendalami ilmu pemulihan penagih dadah.
  saya pernah bersama seseorg yg saya tidak sangka seorg penagih.mungkin saya tidak mampu melihat perbezaan watak penagih kerana penagih sekarg lebih sofistikated.designer drug mudah di dapati dan kesedaran penagih trhadap risiko perkongsian jarum amat tinggi.

  org yg saya kenali ini baru td saya di beritahu relapse utk kali 2(tidak termasuk kes yg lepas).umur sudah masuk 30 an.bg saya pada mereka yg sudah melepasi umur dewasa mampu berfikir apa yg terbaik utk diri.jika mereka relapse lagi dan lagi....bg saya jiwa mereka kosong dan saya amat kasihani mereka2 yg tidak mampu mengusai keimanan diri.takziah

  ReplyDelete
 2. Hmmm ... menakutkan. Mintalah dijauhi segala macam musibah seperti ini ... Amin!

  ReplyDelete
 3. Kisah kehidupan yang patut diberi perhatian supaya tidak berlaku kepada generasi sekarang. Anak-anak kecil perlu dicorakkan dengan warna-warna keindahan agar wujud kedamaian kepada ibubapanya.

  ReplyDelete

Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Blog Archive