TV

 
Thursday, June 25, 2009

Sejarah Kemasukkan Islam ke Kelantan

Sejarah Kemasukan Islam Ke Negeri Kelantan

Mengikut cacatan sejarah, Islam masuk ke Kelantan lebih awal daripada Melaka. Islam dicatat masuk ke Kelantan melalui Champa terus ke Patani dan tiba di Kelantan. Ia dibuktikan lagi melalui Batu Bersurat yang bertarikh 1303 masihi yang ditemui di Kuala Berang. Ini bermakna sebelum Islam sampai ke Terengganu terlebih dahulu sampai ke Kelantan kerana laluannya melalui Patani.Selain itu, terdapat bukti kepingan wang emas ditemui di Kota Kubang Labu di Pasir Pekan, Tumpat pada 1912 yang tercatat tarikh 577 hijriah bersamaan 1181 masihi. kota tersebut merupakan bekas pusat pentadbiran Kelantan Barat.

Bermula dari situ Islam terus tersebar di Kelantan dan Masjid menjadi halaqah menyebarkan ilmu kepada anak-anak murid yang datang dari segenap ceruk rantau. Masjid tertua di Kelantan yang dibina lebih 300 tahun lampau masih boleh dilihat sehingga sekarang iaitu masjid Kampung Laut(kini ditempatkan di Nilam Puri).

Perkembangan Islam di Kelantan berlaku secara pesat dibawah pemerintahan Long Yunus. Sultan terbabit menghantar anaknya mendalami ilmu agama di Mekah bersama Sheikh Abdul Halim.

Selepas kembali dari Mekah Sheikh Abdul Halim mengajar secara lisan di masjid-masjid. Pada abad ke 19 muncul lebih ramai lagi ulama-ulama terkenal di Kelantan antaranya, Tok Pulau chondong (1792). Ulama tersebut mendirikan pondok yang pertama di Kelantan dan mengajar kitab yang ditulis dengan tangan.

Kutipan dari http://yuzyvtec.blogspot.com/
 

1 comment:

 1. assalamualaikum saudara,
  saya sekarang sedang mencari maklumat tentang sejarah yang ada hubungkait antara Kelantan dan Aceh

  Bos saya dalam usaha untuk mewujudkan bandaraya kembar (twin city) antara Kota Bharu-Banda Aceh

  Mohon kiranya saudara membantu saya untuk memberi maklum pada saya mana2 website yg boleh saya lawati

  Syukran

  ReplyDelete