Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

PANDUAN MENGISI DATA PSIKOMETRIK

1. BUKA WEB EPKM.MOE.GOV.MY 2. KLIK GURU KAUNSELING 3. PILIH TAHUN PERTAMA 4. TURUN KE BAWAH SEKALI, KLIK DOWNLOAD LAKUKAN UNTUK SEMUA TAHUN...

Admin Blog

Admin Blog
Manisah
Thursday, June 25, 2009
Sejarah Kemasukan Islam Ke Negeri Kelantan

Mengikut cacatan sejarah, Islam masuk ke Kelantan lebih awal daripada Melaka. Islam dicatat masuk ke Kelantan melalui Champa terus ke Patani dan tiba di Kelantan. Ia dibuktikan lagi melalui Batu Bersurat yang bertarikh 1303 masihi yang ditemui di Kuala Berang. Ini bermakna sebelum Islam sampai ke Terengganu terlebih dahulu sampai ke Kelantan kerana laluannya melalui Patani.Selain itu, terdapat bukti kepingan wang emas ditemui di Kota Kubang Labu di Pasir Pekan, Tumpat pada 1912 yang tercatat tarikh 577 hijriah bersamaan 1181 masihi. kota tersebut merupakan bekas pusat pentadbiran Kelantan Barat.

Bermula dari situ Islam terus tersebar di Kelantan dan Masjid menjadi halaqah menyebarkan ilmu kepada anak-anak murid yang datang dari segenap ceruk rantau. Masjid tertua di Kelantan yang dibina lebih 300 tahun lampau masih boleh dilihat sehingga sekarang iaitu masjid Kampung Laut(kini ditempatkan di Nilam Puri).

Perkembangan Islam di Kelantan berlaku secara pesat dibawah pemerintahan Long Yunus. Sultan terbabit menghantar anaknya mendalami ilmu agama di Mekah bersama Sheikh Abdul Halim.

Selepas kembali dari Mekah Sheikh Abdul Halim mengajar secara lisan di masjid-masjid. Pada abad ke 19 muncul lebih ramai lagi ulama-ulama terkenal di Kelantan antaranya, Tok Pulau chondong (1792). Ulama tersebut mendirikan pondok yang pertama di Kelantan dan mengajar kitab yang ditulis dengan tangan.

Kutipan dari http://yuzyvtec.blogspot.com/

1 comment:

 1. assalamualaikum saudara,
  saya sekarang sedang mencari maklumat tentang sejarah yang ada hubungkait antara Kelantan dan Aceh

  Bos saya dalam usaha untuk mewujudkan bandaraya kembar (twin city) antara Kota Bharu-Banda Aceh

  Mohon kiranya saudara membantu saya untuk memberi maklum pada saya mana2 website yg boleh saya lawati

  Syukran

  ReplyDelete

Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Blog Archive