Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Blog Archive

Wednesday, July 1, 2009
En. Hafnee, Presiden PENDAMAI, sebuah persatuan bekas penagih-penagih dadah pernah mengatakan di depan mahasswa CIAST, Shah Alam, "Jangan cuba-cuba (sekali-kali ) mendekati dadah, kerana sekali kamu terkena, tiada (lagi) jalan keluarnya, kecuali kamu benar-benar anak jantan".

Sambungnya lagi, "jangan pandang aku (sebagai bekas penagih dadah yang berjaya pulih), kerana (manusia seperti) aku (adalah) 1 dalam seribu". Baginya, turning point (titik untuk kembali) adalah 2. Satu adik perempuannya yang siang malam membaca Al-Quran, khatam berkali-kali dalam setahun, sembahyang tidak pernah tinggal, tetapi akhirnya menjadi penagih dadah jua. Malah pernah datang padanya untuk membeli dadah.

Yang kedua adalah penyapu emaknya yang dipukul bertalu-talu diatas mukanya. Peristiwa bersejarah ini berlaku ketika dia ingin pulang ke rumah untuk memberitahu berita gembira pada sang ibunya, bahwa dia sudah benar2 ingin pulih.

Sekembalinya di rumah, dia masuk ke dalam rumah, ibunya keluar, sekejap kata ibunya, sambil masuk ke dapur, sebentar kemudian ibunya keluar membawa sebatang penyapu dan memukul ke mukanya bertalu-talu, dia hanya diam sahaja dan tidak melawan. Minta ampun mak, saya tak boleh lama disini, polis sedang mencari saya. Terus dia keluar lari ke Johor mencari pekerjaan.

Rata-rata penagih sebenarnya ada keinginan dihati kecilnya untuk pulih. Hati kecilnya menangis sampai bila aku harus begini. tetapi hati besarnya tidak mampu melawan keinginan nafsu. Namun mereka tidak berusaha dengan sebenar-benarnya. Hanya menunggu hidayah turun dari langit.

Cerita yang saya dengar dari Hafnee, bukan main susah untuk berhenti. Sungguh panjang dan bisa berurai airmata sesiapa sahaja yang mendengarnya. Sampai habis ceramah beliau di CIAST tadi, seorang remaja lelaki datang, bang katanya, terima kasih di atas ceramah tadi, kerana ceramah abang tadi telah mengubah persepsi saya selama ini.

Berminat jugak saya ingin tahu apa maksudnya. Apa persepsi anda sebelumnya, tanya saya. Saya fikir menagih dadah ini senang untuk berhenti. Oh tidak. Kamu jangan fikir macam makan nasi kerabu, mudah untuk memula dan senang untuk berhenti.

Pernah suatu ketika, di UKM, Hafnee di panggil oleh cendiakawan, Hafnee, tanya profesor itu, cuba ceritakan betul-betul pada kami, jangan pusing-pusing jawapan kamu. kenapa penagih yang sudah lama di pusat serenti, sudah berhenti mengambil dadah, sudah gemuk, tetapi apabila dia bebas, akhirnya jatuh semula....kenapa..??

Anda tahu kenapa? 

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers