Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Tq

Gdg

Admin Blog

Admin Blog
Noorhisham Hamzha

Blog Archive

Sunday, August 2, 2009
Jumaat, 31 Julai 2009 - Para Pelajar SPADA, USIM telah menjalankan Kajian Tinjauan di Geha Bodhi Care Centre, Gambang, Pahang. Ketibaan rombongan kami telah disambut oleh Pengasas Geha Bodhi Care Centre iaitu Encik Lam Chai Cheong, isteri beliau serta para penghuni yang pada ketika itu seramai 7 orang.

Geha Bodhi Care Centre ialah Pusat Rawatan Penagih Dadah yang menggunakan Pendekatan Agama Budha dalam merawat penagih dadah dan alkhohol. Puan Cheong Chooi Fun menyatakan bahawa 80 peratus daripada penagih yang dirawat di pusat tersebut berjaya dipulihkan sepenuhnya. Menurut beliau faktor kepulihan sangat berkait rapat dengan penghayatan dan amalan Agama Budha yang menekankan kepada 5 prinsip Pancasila iaitu:

1. Larangan membunuh
2. Larangan Mencuri
3. Larangan berzina
4. Larangan berbohong
5. Larangan memakan makanan yang memabukkanPara penghuni menyanyikan lagu ciptaan salah seorang penghuni
0 comments:

Post a Comment

Anda ada Blog?

Saya menawarkan kepada anda memiliki blog seperti ini, saya akan bangunkan untuk anda dan serahkan untuk anda guna. Kos terendah RM49.90 sahaja.

Curahkan tulisan anda, karya anda di blog untuk dinikmati generasi selepas anda.

Link

Tempahan Buku Klik

Search This Blog

Link Crosword

Klik

noTA cROSWORD Klik

Chat

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Kaunselor Anda

Kaunselor Anda