Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Tq

Gdg

Admin Blog

Admin Blog
Noorhisham Hamzha

Blog Archive

Tuesday, August 11, 2009
"BUDAYA KURANG NAMPAK ADA PADA KAMU, TENGOKLAH BUDAYA ORANG-ORANG YANG MEROKOK" HAFNEY

"Saya mungkin satu dalam sejuta", itulah antara kata-kata Saudara Hafney, Presiden Pendamai pagi ini ini di CIAST. Saya diminta memberikan ceramah 2 jam pada pelajar baru di sini, 2 jam sangat panjang untuk uraikan persoalan dadah bagi saya yang baru dalam dunia ini.

Saya menjemput beliau untuk berkongsi, sharing....sebenarnya 1 jam tak cukup baginya, kurang2 dua jam, susah katanya kena potong situ dan sini waktu ceramah. Banyak kena cut-cut.

Habis ceramah waktu kami nak ke kantin, 2 orang pelajar lelaki menegurnya.

Pelajar : Terima kasih abang (Hafney) atas ceramah tadi, ceramah abang telah mengubah persepsi saya selama ini.
Saya : Apa persepsi anda sebelumnya ?
Pelajar : Selama ini, saya ingat dadah boleh ambil dan tinggal begitu je, rupanya susah.
Hafney : Terima Kasih
Pelajar : Tak, sepatutnya saya yang terima kasih pada abang.

Kami terus meluru ke kantin. Oh ya, bersama saya ialah Pn.Norzalifah, beliau berhajat nak bawa kliennya untuk mendengar syarahan luar biasa Hafney, sayangnya klien itu tak dapat datang. Saya memang meletakkan ceramah beliau luar biasa hebat. Pada anda, pelajar CIAST, silakan taip kata-kata semangat untuknya, Sdr.Hafney telah berikan pada anda nombor telefonnya, bantu dia untuk kekal dalam kepulihan. Bekas penagih memang memerlukan program untuk recovery dirinya. Dengan ceramah, akan memberikan kekuatan dalaman padanya.

Anda jangan lihat saya hari ini, kata Hafney, saya mungkin satu dalam sejuta, tetapi lihatlah betapa menderitanya saya hendak pulih dan kekalkan kepulihan, sekali anda cuba, tiada jalan keluar lagi, kecuali anda benar2 anak jantan.

Banyak kisah menarik beliau di buka hari ini, selama ini saya sendiri belum pernah dengar. Pn.Norzalifah sempat menyalin ceritanya dan ingin memaparkan dalam blog sedikit masa lagi.

0 comments:

Post a Comment

Anda ada Blog?

Saya menawarkan kepada anda memiliki blog seperti ini, saya akan bangunkan untuk anda dan serahkan untuk anda guna. Kos terendah RM49.90 sahaja.

Curahkan tulisan anda, karya anda di blog untuk dinikmati generasi selepas anda.

Link

Tempahan Buku Klik

Search This Blog

Link Crosword

Klik

noTA cROSWORD Klik

Chat

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Kaunselor Anda

Kaunselor Anda