Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

PANDUAN MENGISI DATA PSIKOMETRIK

1. BUKA WEB EPKM.MOE.GOV.MY 2. KLIK GURU KAUNSELING 3. PILIH TAHUN PERTAMA 4. TURUN KE BAWAH SEKALI, KLIK DOWNLOAD LAKUKAN UNTUK SEMUA TAHUN...

Admin Blog

Admin Blog
Manisah
Saturday, August 29, 2009
Pada pagi 29 Januari 2009, saya telah diperkenalkan kepada seorang pemuda yang berusia 36 tahun yang sedang menjalani Pengawasan di bawah Agensi Anti Dadah Kebangsaan, sebuah daerah di Johor. Saya telah memaklumkan kepada pegawai disana bahawa saya memerlukan satu kes untuk dijadikan kajian kes pada 28 Januari 2009 yang merupakan hari pertama saya memulakan praktikum di AADK, Batu Pahat. Sebelum memperkenalkan diri klien, Pegawai tersebut telah menjelaskan kepada saya latar belakang dan beberapa maklumat penting tentang klien kajian kes kepada saya.
Status: Sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak lelaki berumur 4 tahun.
Adik-beradik: Anak sulung dan mempunyai 2 orang adik perempuan.

Pencapaian Akademik

Klien telah memulakan alam persekolahan dalam Darjah Satu di SK Kem Terendak, Melaka. Oleh kerana bapanya merupakan seorang pegawai tentera, keluarga klien sentiasa berpindah tempat. Klien agak bernasib baik kerana dapat menamatkan alam persekolahan sekolah rendahnya di sekolah yang sama sebelum berpindah ke Batu Pahat, Johor.

Bapanya mengambil keputusan untuk mendaftar klien untuk melanjutkan pelajaran dalam Tingkatan Satu di Madrasah Al-Attas Al Arabiah Al-Islamiah di Johor Bahru. Sekolah itu merupakan satu-satunya sekolah Arab yang terletak di bandaraya Johor Bahru. Keputusan bapanya untuk menghantar klien ke sekolah agama ini dipengaruhi oleh keturunan Arab keluarga mereka. Klien agak bebas bergerak di sekolah berasrama penuh ini kerana kebanyakan pelajar di situ adalah saudara maranya yang berketurunan Arab. Setiap pelajar dikehendaki membayar RM200.00 sebagai yuran setiap bulan. Ada kalanya klien akan tinggal di rumah sepupunya di Johor Bahru.

Klien hanya meneruskan pelajaran di Madrasah ini sehingga tingkatan 4 kerana telah berpindah ke Kelantan atas pengaruh kawan untuk meneruskan pelajaran dalam Tingkatan 5 di Sekolah Maahad Muhammadi. Klien telah menduduki peperiksaan tingkatan lima iaitu Peperiksaan Sijil Tinggi Ugama (STU) ketika berumur 18 tahun. Klien terpaksa menyewa di luar kampus kerana tidak dapat memahami bahasa atau loghat tempatan. Klien dianggap sebagai pelajar swasta kerana tinggal di luar kampus dan ini telah memberi peluang kepadanya untuk bertambah bebas di negeri Cik Siti Wan Kembang.

Sekolah ini juga mengenakan bayaran yuran bulanan sebanyak RM200.00. Bapanya terpaksa mengirim lebih banyak wang daripada biasa kepada klien kerana tinggal di luar kampus dan makanan terpaksa ditanggung sendiri. Klien telah pulang ke Batu Pahat pada tahun 1990 setelah mendapat keputusan STU yang kurang memuaskan iaitu Gred 3.

Alam Pekerjaan

Selepas pulang dari Kelantan pada tahun 1990, klien mula menolong ibunya yang sedang mengusahakan sebuah restoran di Batu Pahat. Kerja klien di restoran adalah sebagai kerani kewangan. Selain dari menolong ibu klien juga berulang-alik ke Kuala Lumpur untuk menolong pakciknya yang berniaga di pasar malam menjual barang-barang seperti songkok dan pakaian orang melayu.

Klien sudah memiliki lesen memandu kelas ‘D’ serta Lesen Angkut Barang (GDL). Ianya diambil ketika membantu pakciknya berniaga dengan tujuan membawa lori kecil angkut barang-barang jualan pasar malam. Lesen tersebut hanya berfaedah buat seketika sahaja dan ianya langsung tidak digunakan sekarang.

Pada ketika ini klien diberi peluang oleh keluarga untuk memberi tumpuan penuh terhadap pemulihan dirinya dari gejala penyalahgunaan dadah atas permintaan klien sendiri. Klien diberi masa selama 3 bulan untuk tujuan pemulihan sepenuh masa dan dikehendaki mencari satu pekerjaan selepas itu untuk menyara diri dan anaknya.

Sejarah Keluarga

Klien adalah anak sulung dari 3 orang adik-beradik. Klien adalah satu-satunya lelaki dalam keluarga, yang lain adalah perempuan. Seorang adik perempuannya bekerja sebagai guru siswazah di sebuah sekolah menengah di daerah Batu Pahat. Adik ini berumur 28 tahun dan masih bujang. Seorang lagi adik perempuan berkhidmat sebagai Pensyarah lulusan sarjana di sebuah Universiti.
Beliau berumur 30 tahun dan masih bujang serta sedang melanjutkan pelajaran di peringkat Kedoktoran (Phd). Saya sempat menanya kepada bapa klien kenapa anak-anak perempuannya masih bujang. Menurut bapa klien kedua-duanya sedang menunggu dipinang oleh ‘orang mereka’ (lelaki berbangsa arab).

Bapa klien sudah berumur 68 tahun dan sedang menerima pencen lembaga perubatan disebabkan kemalangan semasa bertugas sebagai pegawai tentera. Ibunya berumur 54 tahun dan beliau adalah seorang surirumah. Tugas ibunya sekarang adalah menjaga klien dan anak klien. Klien mempunyai seorang anak lelaki berumur 4 tahun. Tugas harian klien selain memberi tumpuan kepada pemulihan diri adalah menghantar dan membawa pulang anaknya dari tadika.

Pengalaman Pahit

Klien pernah mengalami pengalaman yang agak pahit disebabkan perceraian ibu bapanya pada tahun 1985. Selepas ibu bapanya bercerai klien tinggal bersama dengan ibunya. Perceraian ibu bapanya adalah atas sebab campurtangan neneknya (ibu kepada bapanya) dalam hal rumahtangga ibu bapa klien. Selama hampir 14 tahun klien tidak mendapat kasih sayang bapanya.
Ayah klien berkahwin lagi dengan sepupunya dari Indonesia pada tahun 1988 iaitu selepas 3 tahun berpisah dengan isteri pertamanya. Pasangan baru ini telah dikurniakan dengan seorang anak perempuan. Selepas 3 tahun isteri keduanya meninggal dunia, bapa klien telah dirujuk semula dengan isteri pertamanya pada tahun 1998.

Sejarah Penagihan

Klien telah memulakan tabiat buruk meminum arak ketika berumur 11 tahun tanpa pengetahuan ibu bapanya. Klien mula dengan arak jenis liker yang harganya kurang dari RM4.00. Klien telah diajar untuk minum arak oleh saudara-maranya yang berketurunan Arab. Tabiat meminum arak telah diterima dalam keluarga sanak-saudaranya sebagai sesuatu yang normal. Penglibatan klien dalam tabiat minum arak ini sebenarnya digalakan dan dilindungi oleh saudara-maranya. Klien akan mengalami kesan tarikan alkohol seperti tangan bergetar pada usia muda itu. Bagi mengatasi masalah tremor ini, klien akan membeli liker jenis murah dan sembunyikannya dalam peti ais tanpa pengetahuan ibu bapanya di rumah.

Masalah penagihan klien terhadap alkohol diteruskan semasa meneruskan pengajian di Madrasah di Johor Bahru. Menurut klien, saudara-maranya di Johor Bahru mengekalkan tradisi minum alkohol dan klien akan dibekalkan dengan bekalan alkohol dengan percuma. Sejarah penyalahgunaan dadah klien bermula di Madrasah Al-Attas. Ketika klien berumur 14 tahun (tingkatan 2), dadah jenis ganja diperkenalkan kepadanya oleh kawan-kawan sekelasnya yang kebanyakannya mempunyai hubungan persaudaraan dengan klien.

Bekalan ganja amat mudah diperolehi di Madrasah tersebut kerana pelajar yang pulang ke kampung akan membawa pulang bekalan ganja ke Madrasah. Kawalan disiplin di Madrasah juga boleh dicabar kerana pelajar boleh membuat apa yang mereka suka termasuk menghisap ganja di asrama tetapi tidak pernah diambil tindakan. Di Madrasah ini juga klien mengenali dadah-dadah yang dikenali dengan nama jalanan seperti Roche dan Up John. Oleh kerana sudah biasa dengan pengambilan pelbagai jenis dadah, klien mengetahui dan memahami tindakbalas negatif pengambilan dadah bersama alkohol. Oleh itu, klien tidak akan ambil dadah bersama alkohol.

Punca Utama Terlibat Dalam Penyalahgunaan Dadah

Menurut klien, punca utama beliau terlibat dengan dadah adalah keretakan rumahtangga. Klien memerhatikan dengan sendiri masalah di antara ibu dan bapanya yang perpanjangan yang akhirnya menemui jalan buntu dan terpaksa berakhir dengan perceraian. Melihat kehidupan ibu bapanya yang tidak terurus tanpa sebarang perancangan membuatkan klien putus asa serta kecewa dan mengalami gangguan emosi kerana tempat klien mengadu dan menagih kasih sayang sudah tiada lagi. Bagi mengatasi kemurungan (implikasi keretakan rumahtangga) ini, klien telah mula mengambil dadah jenis pil Roche. Ianya mudah diperolehi dan harganya murah dan mampu dibeli oleh klien.
Selain daripada punca yang disenaraikan di atas, klien juga telah lama berpisah dengan bapanya disebabkan oleh perpindahan sekolah ke Johor Bahru dan ayahnya tidak lagi tinggal bersama ibu. Klien sudah sangat bebas dan mula mengambil keputusan sendiri kerana tiada sesiapapun yang mengambil tanggungjawab untuk membimbing, mengawal dan memerhati pergerakan klien.

Klien mula berjinak dengan heroin juga semasa sedang belajar di Madrasah. Anak-anak saudara yang belajar bersamanya membawa masuk bekalan heroin ke asrama. Kebanyakan sanak-saudaranya yang lebih dewasa daripada klien adalah pendorong utama kepada klien untuk mencuba bahan-bahan ini kerana mereka sendiri adalah penagih tegar mewah kerana keadaan kewangan mereka stabil. Klien yang agak selesa dengan ganja tidak terlibat dengan penagihan heroin secara serius. Pada ketika ini klien sudah tinggal bersama dengan saudara-mara yang kebanyakan penagih dadah. Pepatah melayu ”masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum” sangat sesuai digunapakai kepada klien kerana hasil bersama dengan saudara-mara untuk jangkamasa yang panjang, klien telah belajar cara berkomunikasi dengan pengedar-pengedar dadah serta sudah pandai mengenali jenis-jenis dadah, harga pasaran, harga jualan, komisen pengedar, tempat (port) penagih dan pengedar berkumpul dan segala selok-belok mengenai dadah.

Walaupun klien sudah sebati dengan perkara-perkara berkenaan dadah, tetapi tidak mengambil heroin secara serius kerana lebih selesa dengan alkohol dan ganja. Pengambilan ganja dan alkohol tidak pernah terputus dari umur 14 tahun. Salah satu sebab kenapa klien memilih untuk menjadi pelajar swasta di Kelantran adalah untuk bebas mengambil ganja dan meminum alkohol. Klien tiada masalah kewangan kerana ayahnya mengirim wang lebih daripada yang diperlukan setiap bulan. Klien juga pandai memanupulasikan keadaannya yang tinggal di luar kampus untuk meminta wang lebih daripada yang diperlukan. Lama-kelamaan Klien tidak terlepas dari terlibat dengan pengambilan heroin secara serius. Klien mula mengambil dadah jenis heroin secara serius ketika berumur 23 tahun. Setelah keadaannya tidak dapat dikawal barulah ibu bapanya menyedari penglibatan anak mereka dalam penyalahgunaan dadah iaitu selepas 9 tahun menagih ganja dan alkohol.

Berpindah ke Yemen

Selepas penglibatan klien diketahui oleh keluarganya, bapa klien telah membuat persiapan tanpa pengetahuan klien untuk menghantar klien untuk ’bercuti’ di rumah saudaranya di Yemen. Klien telah dihantar ke Yemen pada tahun 1995. Selepas sampai di situ saudaranya telah mengambil paspotnya untuk disimpan olehnya. Klien telah mendaftarkan diri di sebuah sekolah pondok di Yemen untuk belajar tentang agama. Tindakan bapanya yang menghantar klien ke Yemen untuk pemulihan telah berjaya kerana klien bebas dadah selama 2 tahun di situ. Setelah saudara-maranya berpuashati dengan pencapaian dan perkembangan, klien dihantar pulang ke Malaysia pada tahun 1998.

Pulang dari Yemen

Klien yang mengalami tarikan psikologi lebih dari tarikan fizikal telah mula mengambil ganja dan meminum alkohol selepas pulang ke Batu Pahat dari Yemen. Selain dari kedua-dua bahan tersebut, klien juga mula mengambil pil khayal (Up John). Kerja pertama yang klien buat setelah pulang dari Yemen adalah di sebuah kilang besi di Minyak Beku di batu Pahat. Klien hanya bertahan selama setahun di kilang besi dan berpindah ke Johor Bahru pada tahun 1999. Klien yang mempunyai ramai kenalan di Johor Bahru bekerja di sebuah restoran selama setahun di situ. Selepas berhenti kerja di restoran, klien bekerja bersama pakciknya sebagai penarik kabel. Selepas beberapa bulan, klien berpindah ke Kuala Lumpur untuk membantu seorang lagi pakciknya berniaga barang-barang hiasan dan kraftangan.

Penagihan ganja dan alkohol diteruskan juga di mana-mana tetapi klien pandai mengawal diri serta menjaga diri walaupun dalam keadaan mabuk. Klien kembali menagih heroin pada tahun 2002 atas pengaruh kawan-kawan lamanya di Johor Bahru. Semasa mula mengambil heroin klien tinggal bersama dengan kawan-kawannya dan bekerja di sebuah kilang perabut. Oleh kerana klien tiada sebarang tanggungan, segala pendapatannya digunakan untuk kegunaan sendiri dan sebahagian besar daripada pendapatannya digunakan untuk membeli bahan.
Sejarah Perkahwinan

Klien mengenali bakal isterinya melalui kawannya dari Kota Tinggi yang selalu datang melepak di restoran tempat kerja klien. Pada satu malam kawannya telah mengajak klien ke rumahnya di Kota Tinggi dan klien pun ikut tanpa sebarang bantahan. Kawannya juga adalah seorang penagih dadah jenis Amfetamin (Ice) dan masing-masing tahu sejarah penagihan mereka. Saudara-mara kawannya juga ramai yang penagih dadah. Klien dikenalkan kepada bakal isterinya oleh kawan klien yang juga abangnya di rumah kawan di Kota Tinggi.

Selepas mengenali bakal isterinya hubungan mereka terus kukuh. Bakal isterinya juga sedar tentang sejarah penagihan klien tetapi bersetuju mengahwininya dengan keyakinan boleh membawa pulang klien ke pangkuan jalan yang betul atau memulihkannya.

Mereka berdua telah melangsungkan perkahwinan setelah berkenalan selama hanya 5 bulan pada 11.01.2004. Walaupun klien belum bersedia untuk berkahwin, atas desakan tunangnya serta permintaan ayahnya yang sakit jantung, akhirnya klien akur dan berkahwin juga hanya untuk menggembirakan hati bapanya. Menurut klien, isterinya adalah seorang yang keras kepala dan lebih rapat dan sentiasa hendak bersama dengan keluarganya di Kota Tinggi.

Ketika isterinya mengandung anak pertama, hubungan mereka tidaklah rapat seperti dahulu. Isternya sentiasa pulang ke rumah keluarganya dan mahu terus tinggal di situ. Isterinya selamat melahirkan seorang anak lelali pada 26.10.2004.

Sejarah Kegiatan Jenayah

Pada tahun 2005 klien telah ditangkap di satu sekatan jalanraya di Batu Pahat dan didakwa mengikut Seksyen 12(2) kerana memiliki dadah jenis heroin. Klien telah dihukum penjara selama 6 bulan di Penjara Kluang. Klien telah ditangkap semula oleh polis di Johor Bahru selepas 4 bulan keluar penjara pada tahun 2006 dan didakwa mengikut Seksyen 379 kerana memiliki barang curi bersama seorang kawan. Klien telah dihukum penjara selama 4 bulan di penjara yang sama.
Pemenjaraan klien dua kali ini menjarakkan lagi hubungan suami isteri. Isteri klien hampir kehilangan kepercayaan terhadap suaminya dan mula bekerja di sebuah pasaraya sebagai Promoter. Hasil daripada pendapatn inilah isteri klien dapat meneruskan kehidupan bersama anak kecilnya tanpa bantuan dari sesiapapun.

Pemulihan di Pusat Serenti

Klien ditahan polis bahagian narkotik semasa sedang membeli dadah jenis heroin di kawasan perumahan San Peng di Kuala Lumpur. Ketika ditangkap klien sedang membantu pakciknya berniaga barang-barang kraftangan di Kuala Lumpur. Nasib klien agak baik kerana hanya didakwa atas kesalahan memasukkan dadah jenis heroin ke dalam badan dan bukannya memiliki dadah. Kehidupan klien telah menemui satu lonjakan paradigma pada detik ini apabila bapanya mengambil keputusan untuk campurtangan dalam keputusan mahkamah.

Walaupun klien telah memberikan sebab-sebab seperti perlu menyara isteri dan anak yang masih kecil apabila memohon pengawasan kepada Majisteret di Kuala Lumpur, tetapi permohonannya ditolak oleh Majisteret. Majisteret tidak meluluskan permohonan pengawasan klien kerana menghormati permintaan bapanya yang terlebih dahulu telah meluahkan keinginannya kepada pegawai pendakwa Agensi Antidadah Kebangsaan untuk menghantar anaknya ke pusat pemulihan.
Kemasukan klien ke dalam Pusat Serenti Muar merupakan detik bermulanya keretakan rumahtangga klien yang serius. Bapanya mengambil keputusan yang tidak dipersetujui oleh klien kerana ingin melihat anaknya pulih, tetapi keputusan tersebut dibuat tanpa memikirkan kebajikan isteri dan anaknya. Pada pendapat klien, sekurang-kurangnya rumahtangganya dapat diselamatkan sekiranya bapa tidak mengambil tindakan proaktif tersebut.

Klien telah diarahkan oleh Majisteret Kuala Lumpur untuk menjalani pemulihan selama 2 tahun bermula dari 3.10.2007 hingga 20.10.2008 di Pusat Serenti Muar. Isterinya datang melawat klien di Pusat Serenti sebanyak 3 kali dalam masa 3 bulan. Selepas 3 bulan isterinya langsung tidak melawat klien dengan alasan sudah berpindah ke Johor Bahru tetapi pada hakikatnya masih menetap di Batu Pahat.

Pada ketika itu anaknya dijaga oleh ibu klien kerana isterinya tinggal di tempat lain. Anaknya telah dipisahkan dari ibu klien dengan alasan membeli baju raya untuk anak tetapi tidak dihantar balek. Selepas klien dibebaskan dari Pusat Serenti lebih awal, klien menerima satu lagi tamparan hebat apabila isterinya berkeras tidak mahu meneruskan kehidupan bersama klien dan memohon kepada klien untuk melepaskannya. Klien hanya dapat membawa balek anaknya sahaja. Mereka berdua tinggal berasingan dengan anaknya dijaga oleh ibu klien. Isterinya masih tinggal di Batu Pahat dan bekerja sebagai Promoter di Summit Batu Pahat. Komunikasi di antara mereka hanya sekali sekala melalui telefon. Isterinya akan datang seminggu sekali untuk melawat anaknya. Menurut klien isterinya tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda kasih sayang terhadap suami.

Hubungan Keluarga

Klien telah membina satu hubungan yang sangat akrab dan baik bersama ahli keluarga. Semua ahli keluarganya bersedia memberi sokongan dalam pelbagai bentuk untuk memulihkan klien. Pada mulanya klien sangat membenci bapanya kerana memohon dimasukkan ke dalam Pusat Serenti, tetapi lama-kelamaan klien telah melupakan semua kerana sedar bahawa tindakan bapanya adalah untuk memulihkan diri klien.

Walaupun klien dapati masalah rumahtangganya dapat diselamatkan sebanyak 80% tanpa pengaruh bapanya, tetapi hubungan dengan bapanya sudah pulih tetapi bukan sepenuhnya. Klien tidak pernah bersemuka dengan bapanya untuk membincangkan hal-hal peribadi atau yang serius. Klien lebih rapat dengan ibunya.

Perancangan Masa Depan

Klien mempunyai keinginan untuk pergi semula ke Yemen untuk memulihkan diri dan mencari ketenangan jiwa. Menurut klien, Yemen yang masih tidak dicerobohi oleh pembangunan adalah satu tempat yang sesuai untuk mencari ketenangan kerana ianya dikelilingi oleh perkampungan dan kehijauan.

Keinginan tersebut belum disampaikan kepada bapanya yang akan membuat keputusan terakhir. Sekiranya rancangan ini mengambil masa yang lama, klien ingin menjauhkan diri dari kawan-kawannya di Batu Pahat buat sementara waktu. Kami telah mencadangkan kepada klien untuk membuat permohonan untuk tinggal di Pusat Khidmat AADK di Muar selama 3 bulan. Pada ketika ini klien tidak mempunyai satu pekerjaan tetap. Klien akan membantu di kedai makan saudaranya di Batu Pahat dan akan dibayar setiap hari.

Kesan-kesan Farmakologi


Kesan segera dan berpanjangan hasil pengambilan Heroin: Klien mengalami kepeningan, hilang perhatian atau fokus, lupa apa yang telah berlaku dan percakapan yang tidak teratur setelah beberapa minit pengambilan dadah jenis heroin. Selain daripada itu, klien juga mengalami rasa loya (nausea) dan muntah, kesakitan otot-otot, lakrimasi dan rinorea, kepeluhan, insomnia dan adakalanya demam.
Penagihan Semula

Klien mengaku menagih semula dadah jenis heroin 2 hingga 3 kali seminggu. Alasan yang telah diberikan oleh klien untuk menagih semula adalah tekanan jiwa setelah ditinggalkan oleh isteri. Selain daripada tekanan hasil kegagalan hubungan dengan isteri, klien juga menerima tekanan dan pemulauan dalam keluarga. Krisis dalam keluarganya bukanlah kerana tiada kasih sayang tetapi oleh kerana ahli keluarga tidak memahami klien dan melihat klien sebagai anak dan abang kandung dan bukannya sebagai seorang pesakit.
.
Rumusan (Pembelajaran)

Kata-kata mutiara oleh Abbas Effendi (Parsi 1844 – 1921) yang berbunyi “WHERE THERE IS LOVE NOTHING IS TOO MUCH TROUBLE AND THERE IS ALWAYS TIME” adalah amat sesuai dan tepat bagi individu-individu yang berkecimpung dalam tugas pemulihan manusia. Dengan hanya berbekalkan cinta dan dedikasi terhadap tugas pemulihan ini, pelbagai keajaiban boleh dicipta melalui pemulihan pesakit-pesakit di Pusat Pemulihan Dadah dan secara umumnya semua penagih dadah.

Saya percaya semua usaha-usaha murni dan ikhlas saya selama hampir 3 bulan untuk memulihkan klien ini adalah satu kejayaan besar dalam sejarah hidup saya. Pada saat ini klien saya berada di tahap pemulihan awal dan beliau sangat berpotensi tinggi untuk meningkatkan tahap pemulihannya ke peringkat yang lebih tinggi dan selamat.

Saya menyeru kepada setiap insan yang melibatkan diri dalam ‘core business’ ini supaya memadamkan perkataan putus asa dan hilang kesabaran dari jiwa mereka kerana perkataan-perkataan ini merupakan musuh utama dalam bidang yang kita ceburi. Sebaliknya, mewarnai jiwa masing-masing dengan cinta dan dedikasi. Pengekalan dan kepuasan kita dalam arena khidmat masyarakat ini hanya akan terbukti apabila kita merealisasikan kedua-dua perkataan ini.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Blog Archive