TV

 
Sunday, August 2, 2009

PUSAT RAWATAN DAN PEMULIHAN TRADISIONAL DARUL HANAN

Sabtu, 2 Ogos 2009 - Kajian Tinjauan yang seterusnya ialah di Pusat Rawatan dan Pemulihan Persendirian Darul Hanan, Tumpat, Kelantan.


Pusat rawatan ini diasaskan oleh Tuan Guru Awang Lambur pada sekitar Tahun 1950-an. Tuan Guru Awang Lambur meninggal dunia pada Tahun 1963. Sebelum meninggal dunia, beliau sempat berpesan kepada menantunya, Tuan Haji Mohd Zain b Abu Bakar atau lebih dikenali dengan gelaran Ayah Haji yang kini merupakan Yang Dipertua pusat rawatan ini. Pesan Tuan Guru Awang Lambur kepada Ayah Haji ialah supaya Ayah Haji terus tinggal di pusat rawatan tersebut walau apapun yang berlaku.


Pada hari ini, pusat rawatan ini boleh memuatkan sehingga 150 orang anak bina, namun yang ada pada hari ini ialah 133 orang anak bina. Anak bina datang ke pusat ini samada secara suka rela, desakan keluarga dan ada juga cadangan dari AADK. Pada bulan pertama dan kedua, anak bina atau keluarga perlu membayar RM 1000.00 dan pada bulan-bulan seterusnya RM 450.00. Bayaran tersebut adalah untuk kos operasi pusat rawatan dan pelbagai urusan rawatan dan pemulihan anak bina.Ayah Haji menyampaikan taklimat


Ayah Haji dan menantu, Cikgu Rosdi
KHUSYUKNYA.......Tuan Basiran, Ustaz Muhammad Khairi dan Tuan Nani....
Karek (Telaga untuk mandi wap)
Anak Bina berada di sini sambil berzikir 100 kali


Bilik Detok......

 

No comments:

Post a Comment