Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

LOGO

 

Admin Blog

Admin Blog
Manisah
Monday, August 31, 2009
Pada 30 Ogos 2009 (Ahad), Mohd Basiran, Zunita dan Maznita sekali lagi bergabung tenaga untuk menjalankan Tinjauan Skala Tahap Kesedaran Terhadap Isu Dadah di Tempat Kerja. Kali ini kami menjalankan tinjauan di Stesen Janaelektrik Sultan Mahmud, Kenyir. Kehadiran kami pada hari ini hanya berkesempatan untuk meninggalkan 50 set soal selidik dan kami akan ke sini lagi pada 6 September 2009 bagi mengumpulkan respon soal selidik dan temu bual dengan pegawai yang dipertanggungjawabkan untuk menguruskan tinjauan kami.

Stesen janakuasa ini adalah stesen hidroelektrik, dengan 4 turbin dengan keupayaan 100 MW sebuah, berjumlah 400 MW. Stesen ini dikendalikan oleh Tenaga Nasional Berhad. Keupayaan terjamain adalah 165 MW dan janaan tenaga tahunan adalah 1,600 GWh.

Pembinaan dimulakan pada tahun 1978 dan disiapkan pada tahun 1986. Empangan ini memulakan operasi pada tahun 1987 dan dirasmikan pada 1988 oleh sultan Terengganu, almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah.

Bahagian kekal empangan adalah seperti berikut:


 1. Empangan utama
  Tinggi 150m dari tapak ke puncak. Panjang 800 m dari hujung ke hujung. Isipadu 15.20 juta meter padu.
  Aras puncak ialah 155 m atas aras laut. Aras air maksima ialah 153 m. Aras operasi adalah 145 m maksima dan 120 m minima.
 2. Takungan : luas permukaan pada 145m ialah 370 km persegi, dan kawasan tadahan ialah 2,600 km persegi. Isipadu takungan ialah 13,600 juta meter padu.
 3. Tandop – 4 petak.
 4. Alur limpah – luahan 7,000 meter padu sesaat.
 5. Terowong jana – 4 terowong dengan x.x m bukaan rentang, dan panjang xxx m setiap satu.
 6. Rumah janakuasa
  - Di atas tanah, 4 tingkat berukuran.
  - 4 set janakuasa merangkumi 4
  turbin jenis Francis dengan bersaiz 100 MW sebuah, 4 janakuasa bersaiz 120 MVA sebuah dan 4 pembolehubah bersaiz 120 MVA sebuah.


Dipintu masuk utama....Perlukan Pas Kebenaran untuk memasuki kawasan

Kemas dan tersusun rapi

Bermaklumat

Keselamatan diutamakan
0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Blog Archive