Tuesday, September 8, 2009

8 Type Manusia

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa, sbg mana telah diwajibkan ke atas orang-2 sebelum kamu, mudah-mudahan jadilah kamu insan bertaqwa [Muttaqin]" 183 - Al-Baqarah

1. Kafir
2. Fasik
3. Musyriq
4. Munafiq
5. Muslim
6. Mukmin
7. Muttaqin
8. Murtad

Ke mana puasa mau bawa kita?

Destinasinya ialah taqwa [Muttaqin], seruan (ayat di atas) ini ditujukan kepada orang-orang mukmin. Kerana orang Mukmin lah yang boleh menuju muttaqin, sedangkan muslim dan munafiq, jarak mereka lebih jauh lagi untuk kesana, bahkan hampir2 ada yang tidak layak.

Insan Muttaqin adalah penghuni syurga, mereka layak dan digambarkan ALLAH Taala berada di syurga akhirat yang penuh kenikmatan, sebagaimana tercatat dalam surah Amma, "Sesungguhnya orang2 muttaqin berada di atas tempat yang tinggi (di dalam syurga)" . Sedangkan sahaja orang-2 yang mencapai taraf mukmin sudah lebih baik berbanding muslim.

Siapa Mukmin ?

Dalam surah Al-Anfal tuhan berbicara, "Sesungguhnya orang2 Mukmin itu, apabila disebut nama ALLAH, gementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan ayat2 ALLAh, bertambah2lah keimanan mereka "

Mana Jalan Menuju Muttaqin

Tiada jalan lain, ibarat mahu ke luar negeri melalui pesawat, kita harus ke airportterlebih dahulu, begitulah kalau mahu ke muttaqin, kita harus melalui mukmin dahulu, cepat atau lambat urusan kedua.

Ayuh semua, mari kita meneruskan kembara ini, menuju muttaqin...

No comments:

Post a Comment