Tuesday, September 15, 2009

Bahan Masukan 14-16 Sep 2009

16 September 2009. Salam Ramadhan,ianya hampir pergi, hari ini saya baru pulang dari Dynasty Hotel, Kuala Lumpur. Malam tadi saya sempat ikuti taklimat yang disampaikan oleh En.Abdul Rahim, Pegawai Kaunseling di Kementerian Pelajaran Malaysia. Dalam taklimat kepada pegawai kaunseling negeri tersebut, beliau menyentuh beberapa perkara ;

Akan dilantik JU negeri dan daerah (tambahan) dalam masa terdekat, tindakan Pegawai HEM Negeri dan PPD.Keperluan adanya Ju (juru latih utama) adalah untuk menguruskan pelaksanaan e-pelaporan yang mana sebelum ini telah diputuskan akan pelaksanaannya.

1. Semua data sesi bimbingan dan kaunseling dari semua sekolah rendah dan menengah hendaklah terkumpul pada atau sebelum "31 Oktober 2009". Tindakan, semua guru bimbingan dan kaunseling. Sila hantar menggunakan borang L4 sebagaimana yang terdapat dalam website ini.

2. Pada 05 hingga 06 Oktober, satu perjumpaan dengan JU yang baru dilantik akan diadakan di MITC, Melaka.Objektif adalah untuk menerangkan kepada JU cara-cara penghantaran terkini . Cara terkini ialah menggunakan laman web http://L4kpm.net. JU kena faham betul2 cara ini supaya dapat menerangkan semula apabila pulang ke daerah nanti.

3. Guru kaunseling dari pelbagai opsyen, yang telah naik pangkat ke GPK, akan di buang dari senarai guru bimbingan dan kaunseling sepenuh masa. Harap dapat memaklum siapa yang telah berpindah ke Jabatan, Maktab lain, dinaik pangkat, dan sebagainya.

4. Seramai 306 orang guru bimbingan dan kaunseling masih diperlukan di seluruh Malaysia. Jumlah ini belum di tolak dengan jumlah kaunselor yang akan bersara, dinaik pangkat.

Lain-lain hal.
  1. Belanjawan untuk Kementerian Pelajaran pada bajet tahun hadapan akan berkurang 30% dari jumlah yang diterima sekarang.
  2. Sila lawati "http://l4kpm.net" untuk melihat format terbaru sistem penghantaran borang L4. Sistem ini akan beroperasi sepenuhnya melibatkan sekolah rendah dan menengah. Tarikh akhir penghantaran bagi tahun 2009 adalah 31 Oktober 2009.
Sdr Hisham sedang menyampaikan taklimat awal berhubung cara-cara penghantaran laporan kepada Pegawai Kaunseling negeri.

1 comment: