Thursday, September 10, 2009

Dadah di Pusat Serenti

Sering juga soalan ini diajukan pada saya, apa lewat di internet atau dalam siri ceramah-ceramah, termasuk di sebuah Surau (Darul Hidayah) di Hulu Langat, "betulkah di dalam pusat serenti masih ada dadah?" hemmmm.

Jawapan :

Selama 3 bulan saya di Pusat Serenti PERSADA Sungai Besi, dan juga dalam siri lawatan ke mana-mana pusat termasuk Raub, Papar dan Pusat Serenti Wanita di Bachok. DADAH memang dilarang keras disana. Bahkan di PERSADA, (pusat serenti sukarela), penghuninya amat marah jika ada kawan mereka yang kembali terjebak mengambil dadah. Kerana ini melambatkan proses pemulihan mereka.

Tidak dinafikan, seorang penagih berkata, "Jika dicampakkan dadah di dalam pusat ini, semua orang akan berebut-rebutnya". Namun demikian, dalam keadaan begitu, tidak dinafikan, ada juga tembakau, mereka menghisapnya dengan kertas, ketika mencuri -curi keluar ke tandas. Disitulah beberapa orang bergilir-gilir menyedutnya. Pihak pusat tidak berkeras dalam hal ini, kerana mereka ingin berhenti mengambil dadah seperti heroin, dan sekarang mereka hanya melepaskan rindu pada rokok daun.

Bahkan di pusat Pemulihan Pondok Remaja Inabah, Kuala Nerang, yang menerapkan nilai-nilai tasauf dalam pemulihan melalui teknik dzikir, pun membenarkan penghuninya merokok daun. Hal ini saya saksikan sendiri ketika lawatan ke sana tahun 2008.

Berbalik kepada soalan tadi, adakah di pusat ada dadah?

Saya punya jawapan, Berdasarkan pengalaman saya, Dadah tidak ada. Pihak AADK memang menjadikan dadah sebagai musuh nombor SATU negara. Dan masyarakat diminta bersama-sama membantu negara membanteras musuh nombor satu ini.

Kalau begitu, bagaimana teknik pemulihan yang sebenar?
 

1 comment:

  1. Baguslah kalau takde, tp dr cerita mulut ke mulut pelatih2 ni masih ada access kepada dadah, ada lubang2 yg derang buat untuk keluar masuk.

    ReplyDelete