Tamu


widgets

Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Sampel POst

Loading…

Admin Blog

Admin Blog
Noorhisham Hamzah

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Bantuan Musim Covid

Buletin 1, 4.4
Motivasi 1, 4.4
Motivasi 2 ,6.4
Buletin 2
Soal Selidik COvid
Hubungi Murid. 19.4
Mengisi epkm, 21.4
Buletin 3, 26.4
Hub Parent, 27.4
19.5 Mesy SPada
Thursday, September 10, 2009
Sering juga soalan ini diajukan pada saya, apa lewat di internet atau dalam siri ceramah-ceramah, termasuk di sebuah Surau (Darul Hidayah) di Hulu Langat, "betulkah di dalam pusat serenti masih ada dadah?" hemmmm.

Jawapan :

Selama 3 bulan saya di Pusat Serenti PERSADA Sungai Besi, dan juga dalam siri lawatan ke mana-mana pusat termasuk Raub, Papar dan Pusat Serenti Wanita di Bachok. DADAH memang dilarang keras disana. Bahkan di PERSADA, (pusat serenti sukarela), penghuninya amat marah jika ada kawan mereka yang kembali terjebak mengambil dadah. Kerana ini melambatkan proses pemulihan mereka.

Tidak dinafikan, seorang penagih berkata, "Jika dicampakkan dadah di dalam pusat ini, semua orang akan berebut-rebutnya". Namun demikian, dalam keadaan begitu, tidak dinafikan, ada juga tembakau, mereka menghisapnya dengan kertas, ketika mencuri -curi keluar ke tandas. Disitulah beberapa orang bergilir-gilir menyedutnya. Pihak pusat tidak berkeras dalam hal ini, kerana mereka ingin berhenti mengambil dadah seperti heroin, dan sekarang mereka hanya melepaskan rindu pada rokok daun.

Bahkan di pusat Pemulihan Pondok Remaja Inabah, Kuala Nerang, yang menerapkan nilai-nilai tasauf dalam pemulihan melalui teknik dzikir, pun membenarkan penghuninya merokok daun. Hal ini saya saksikan sendiri ketika lawatan ke sana tahun 2008.

Berbalik kepada soalan tadi, adakah di pusat ada dadah?

Saya punya jawapan, Berdasarkan pengalaman saya, Dadah tidak ada. Pihak AADK memang menjadikan dadah sebagai musuh nombor SATU negara. Dan masyarakat diminta bersama-sama membantu negara membanteras musuh nombor satu ini.

Kalau begitu, bagaimana teknik pemulihan yang sebenar?

1 comment:

  1. Baguslah kalau takde, tp dr cerita mulut ke mulut pelatih2 ni masih ada access kepada dadah, ada lubang2 yg derang buat untuk keluar masuk.

    ReplyDelete

Blog Archive

Anda ada Blog?

Saya menawarkan kepada anda memiliki blog seperti ini, saya akan bangunkan untuk anda dan serahkan untuk anda guna. Kos terendah RM49.90 sahaja.

Curahkan tulisan anda, karya anda di blog untuk dinikmati generasi selepas anda.

Search This Blog

Link Crosword

Klik

noTA cROSWORD Klik

Chat

Buku-buku Kami

HipnosisMetafizik

Rahsia di Sebalik Cap Jari


Buku Appsheet Siri 1


48 Rumus Excel

Rahsia Slaid Presentation Memukau


Life is Learning

Siap Maju

Siap Maju
noorhisham