Saturday, October 24, 2009

Mohandas Karamchand Mahatma Gandhi

Kepimpinan Melalui Teladan

Rasulullah SAW menjadikan diri beliau sebagai role model kepada umat manusia seluruhnya. Baginda setiap hari beristigfar 100 kali, sedangkan beliau adalah maksum, yakni terpelihara dari dosa kecil dan besar. Sikap beliau ini semestinya menjadi suri tauladan kepada ikutannya.

Contoh yang sangat Agung ini sebenarnya telah mempengaruhi jiwa seorang pembesar negara, iaitu Mahatma Gandhi. Beliau, walaupun Perdana Menteri kepada Negara India, tetapi sering ke mana-mana menaiki keretapi kelas 3. Suatu hari beliau terserempak dengan seorang wartawan di dalam gerabak kereta api.

Bukankah anda ini Mahatma Gandhi? Tanya wartawan itu. Nama saya, Mohanndas Karamchand Mahatma Gandhi, tetapi rakyat memanggil ku begitu.

Kenapa tuan menaiki kereta api kelas 3? Bukan kah tuan ini Perdana Menteri? Sebab tidak ada kelas 4. begitu jawabnya. Demikian peribadi beliau yang sangat gemar menbaca buku cerita tentang sejarah Baginda Rasul SAW.

CAWAS, Calon Pengawas dari SK Bangi seramai 80 sedang mendengar ucapan taklimat yang di sampaikan oleh Cikgu Hizbullah Harun selaku Kem Komandan kali ini.


Kem Kepimpinan kali ini di adakan di Impian Country Resort.

 

No comments:

Post a Comment