Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Daftar Emel Peserta Camtasia

Loading…

Admin Blog

Admin Blog
Noorhisham Hamzha

Blog Archive

Wednesday, November 11, 2009
Mengurus Stress? Saya terfikir sejenak apabila seorang rakan menawarkan ceramah kepada guru-guru bertajuk "Pengurusan Stress". Aduh...apa nak di uruskan..kan dah stress??

Sebenarnya pada saya, tajuknya jangan "Pengurusan Stress", sebab bila dah stress, kita dah sampai peringkat merbahaya dan boleh membahayakan orang lain. Duduk diam-diam je lah sebentar.

Apa yang lebih penting adalah, bagaimana supaya anda tidak stress dalam menjalani kehidupan sehari-hari. Saya cuba semak isi dalam buku dari "Telaga Biru" karangan orang-orang hebat, pun bukan mengurus stress arahnya, tetapi ....bagaimana supaya anda tidak stress.

Di sini ada sedikit tips untuk mengelak anda tidak stress.

1. Buat kerja jangan bertangguh (ikut lah jadual)
2. List kan apa yang perlu anda buat.
3. Utamakan mana yang lebih penting dahulu.

Untuk lebih umph.....bagi anda yang muslim
4. Sentiasalah berdamping dengan Tuhan dengan doa dan ibadah
5. Selesaikan urusan anda dengan tuhan dahulu, baru urus dunia anda.

1 comment:

  1. salam tuan yg budiman ...

    akak tengah stress nih,, esok nk wat majlis khatam quran ( kecil2an je )belum mengemas apa yg patut lg nih... tu ler buat kerja tangguh2 kot nie...baru balik beli barang ... doakan majlis berjalan lancar...

    ReplyDelete

Anda ada Blog?

Saya menawarkan kepada anda memiliki blog seperti ini, saya akan bangunkan untuk anda dan serahkan untuk anda guna. Kos terendah RM49.90 sahaja.

Curahkan tulisan anda, karya anda di blog untuk dinikmati generasi selepas anda.

Search This Blog

Link Crosword

Klik

noTA cROSWORD Klik

Chat

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Siap Maju

Siap Maju