Tuesday, April 6, 2010

Bekas imam miliki dadah dipenjara

KOTA BHARU 5 April - Umur bekas imam ini sudah mencecah 61 tahun. Dalam melewati usia tersebut, dia telah menunaikan haji sebanyak empat kali.

Namun entah di mana silapnya, dia terjerumus dalam gejala dadah menyebabkannya dihukum penjara enam tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini.

Che Hishamuddin Che Long dijatuhi hukuman itu selepas mengaku bersalah di hadapan Hakim Dazuki Ali atas dua tuduhan pindaan memiliki ganja seberat 70.35 gram, hampir setahun lalu.

Sebelum menjatuhkan hukuman, Dazuki sempat menasihati warga emas itu supaya insaf dengan kesalahan yang dilakukan apatah lagi dia merupakan seorang yang dihormati berdasarkan statusnya dan telah empat kali menunaikan haji.

''Awak nasib baik ini kes dadah, kalau kes rogol awak sudah kena sebat. Ini barang mainan budak-budak. Ingatlah umur awak itu, Nabi Muhammad wafat pun usia 63 tahun, insaflah,'' ujar beliau.

Che Hishamuddin yang disoal oleh hakim sebelum itu memberitahu, dia telah empat kali menunaikan haji di antara 1989 dan 2004 menggunakan duit sendiri.

Tertuduh yang mempunyai tujuh anak berusia antara 22 dan 39 tahun itu turut ditanya kenapa terbabit dalam kes dadah namun tertuduh hanya menjawab 'tidak tahu'.

Dazuki secara perumpamaan kemudiannya menyatakan:

''Pakai kopiah nak pergi masjid pun boleh tergelincir, nak pergi masjid tetapi 'gelecoh' (menyimpang) pergi kedai kopi, minum kopi O atau teh O panas. Hendak sejuk makan masa sejam, niat nak pergi masjid sudah tak jadi duduk kedai kopi terus.''

Mengikut tuduhan pindaan pertama, Che Hishamuddin didakwa memiliki tujuh batang balutan kertas putih berisi bahan tumbuhan kering iaitu ganja seberat 57.7 gram.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Beris, Tanjung Pauh, Bachok, di sini kira-kira pukul 8.10 malam, 15 April tahun lalu.

Bagi tuduhan pindaan kedua, dia didakwa memiliki dua kertas putih berisi tumbuhan kering ganja seberat 12.65 gram di tepi jalan besar Beris Kubur Besar, Bachok kira-kira pukul 7.50 malam, hari yang sama.

Kedua-dua pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 39A(2) akta yang sama.

Bagi tuduhan pertama, Che Hishamuddin dihukum penjara enam tahun manakala tuduhan kedua, dia dihukum penjara dua tahun.

Dazuki memerintahkan kedua-dua hukuman berjalan serentak mulai tarikh tangkapan pada hari kejadian.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Rehan Mohd. Aris manakala tertuduh diwakili peguam bela, Azahir Nasir.

 

No comments:

Post a Comment