Saturday, April 10, 2010

Kepulihan Sepanjang Hayat


10 April 2010. AMPANG. Pihak Agensi Anti Dadah (AADK) Daerah Ampang telah menganjurkan program Metrik. Program ini memberi pengetahuan kepada bekas penagih bagaimana untuk me manage diri mereka sendiri.

Tinjauan mendapati ramai ingin berhenti dari menagih, tetapi mereka tak punya sokongan dan kekuatan untuk itu. Jiwa mereka terlalu lemah. Dalam program setengah hari ini, pihak AADK telah menjemput 2 orang penceramah, mereka ialah Encik Abd Halim Hussain, selaku ketua penyelidik dadah Asia, dan En.Noorhisham Hamzah, kaunselor SK Bangi, lepasan SPADA, USIM.Dalam program berkaitan, pihak AADK memuji sikap bekas penagih yang sanggup datang, walaupun hari ini ada yang sedang bekerja.

"Kami akan terus bercakap tentang hal ini, walau anda membencinya." Itulah antara ungkapan yang di ucapkan oleh Encik Halim semasa memberi syarahannya pagi ini di Dewan SPADA USIM.


Kami akan terus bercakap tentang gejala penagihan dalam Malaysia. Lihatlah, berapa ramai anak bangsa yang telah hanyut dalam lautan kemabukan, ada kajian secara rambang mengatakan, sepuluh hingga 20 tahun akan datang, separuh remaja di Malaysia akan menjadi gila akibat dadah buatan sendiri (drug disigner), jika masalah dadah ini tidak dibendung sedari awal.

Untuk itu, kerajaan telah mengisytiharkan langkah perang terhadap dadah. Tahun 2012 merupakan tahun sekolah bebas dadah.


Hadirin terdiri dari pelbagai bangsa, lelaki dan wanita turut berada dalam majlis ini.

Lokasi Bangi Lama ini, menjadi laluan bagi penagih melakukan transaksi jual beli dadah

Jika anda berada di sini dalam masa 10 minit, antara sebelum maghrib atau jam 2.30 petang, situasi seperti ini anda pasti akan terlihat.

Lihat didepan, ada sebuah motor penunggangnya memakai baju merah sedang menunggu ketibaan "barang". Jika belum sampai, mereka akan bergerak ke depan, kemudian membuat pusingan semula.

 

No comments:

Post a Comment