Monday, May 10, 2010

2012 : Sekolah Bebas Dadah

Tik..Tik..Tik...jarum jam terus berdetik. Jam 1 pagi telah lewat, sekarang jam 2, dan sebentar lagi pukul 3. Esok pagi bukan lagi tarikh hari ini. Esok hari pun, nama bukan hari ini.

Dari Isnin bertukar Selasa, minggu berganti minggu, bulan bertukar bulan, tahun akan bersilih ganti. 2012 bukan lama, hanya tinggal setahun lebih saja lagi atau tepatnya 19 bulan.

Tahun itu (2012) kerajaan Malaysia mensasarkan sekolah di Malaysia Bebas dari Dadah. Dengan kata lain, tiada lagi pelajar yang menjadi penagih dadah.

Masalah

Negara Bebas Dadah adalah Tahun 2015. Pun tidak lama. Menurut data dari AADK, tahun lepas (2009) seramai 15,000 orang penagih ditangkap. 7,ooo darinya merupakan penagih baru, new, fresh... manakala 8,000 adalah yang mengambil semula (relapse). Ulang semester... Gagal ujian kali pertama..

Kalau dibagi-bagi Setiap bulan, puratanya 500 orang lebih ditangkap, setiap hari 20 orang dan setiap jam ada 1 orang kena tangkap.

SPADA... USIM
Pihak Kementerian Pelajaran Malaysia menyediakan tapak khas kepada guru untuk membantu kerajaan mencapai sasaran sekolah bebas dadah. Maka wujudlah SPADA di Universiti Sains Islam Malaysia dan UMS Sabah. Atau bahasa Melayunya Special Programme For Alcohol and Drug Abuse.


Kerajaan memberikan cuti penuh selama 9 bulan kepada siapa yang mahu dan cukup syarat, bergaji penuh, malah ditambah lagi biasiswa RM900,00 perorang. Yang datang dari luar daerah Selangor, diberi lagi cola RM300.00.

Ini semua menunjukkan kerajaan prihatin sangat-sangat tentang aspek penyalahgunaan dadah. Namun hari ini, tahun 2010, apabila duit poket kerajaan semakin kering, program SPADA ini ditanguhkan. Saya dengar khabar, ada 2 orang guru yang sanggup belajar dengan belanja wang sendiri, itupun tidak diluluskan.

Mampukah kita mengejar impian Sekolah Bebas Dadah Tahun 2012. Sedang tak berapa lama lagi. Sekolah Bebas Dadah bukan hanya sekolah rendah dan menengah, malah universiti dan IPTA.2015 Negara bebas dadah.


 

No comments:

Post a Comment