Thursday, May 13, 2010

Peratus Relapse di dalam PeNaGiHan

Dalam penagihan, istilah Relapse membawa makna kembali mengambil semula (dadah). Lapse ialah pusingan, macam kita buat U turn atau mutar balik (di Indonesia), Re pula maknanya sekali lagi.

Semasa saya berada di Pusat Serenti dalam rangka menyiapkan program Diploma Siswazah Penyalahgunaan Dadah, seorang rakan (gambar) di tugaskan untuk membuat panggilan kepada bekas penagih yang telah bebas dari pusat.

Tujuan panggilan dibuat ialah untuk bertanya khabar keadaan sekarang sambil menjemput untuk satu acara tertentu.

Dihadapan kami ada list nama-nama dan nombor telefon yang akan di hubungi. Saya turut membantu membuat panggilan apabila mereka kepenatan.

Anda tahu? Dalam 10 orang yang kita tanya, 7 darinya mengaku mengambil semula (Relapse). Pengakuan ini banyaknya dibuat oleh pihak keluarga. Ada yang mengatakan hari pertama lagi waktu keluar pusat, dia sudah pergi mencari port dan kawan lama.

Ada yang bapa menanggung makan minum sampai sekarang, namun dia tidak bekerja. Peliknya sampai RM30.00 sehari diminta untuk membeli dadah. (kata bapanya).

Triggers
Mengikut cerita mereka, jika seminggu lagi mereka akan bebas, perasaan seorang penagih sudah lain macam, selera makannya sudah berkurang, kerana apa? Kerana rindu pada dadah.

Rindu itu dalam penagihan disebut triggers. Ada 3 faktor triggers yang kami temui didalam buku penagihan.

People
Jika penagih bertemu sesama penagih, dia akan menjadi rindu semula untuk mengulangi sejarah lama. Rindu datang memuncak, tiba-tiba, hingga dia boleh secara tiba-tiba menginggalkan kawan-kawan dan rumah untuk mendapatkan apa yang di rindui.

Things
Yang kedua ialah benda-benda, benda yang menjadi faktor dia rindu ialah jarum, timah, dapur, dan apa sahaja yang berkaitan dengan penagihan.


Place

Yang ketiga ialah tempat, atau port-port lama yang pernah dia kunjungi. Jika ia ternampak tempat itu, maka rindunya terus memuncak.Dikatakan kerinduang seorang penagih kepada dadah melebihi 7 kali ganda kerinduan manusia sesama manusia. Tempat-tempat yang menjadi pemicu kepada kerinduan adalah seperti kawasan gelap, hutan, lorong-lorong, celah-celah tangga, rumah kosong dan kawasan yang kotor seperti bersebelahan tong sampah yang ada tikus sedang berlari-lari dan berkejar-kejar keriangan.

Itu yang kami temui dalam buku. Ada lagi faktor lain yang kami temui dikalangan penagih sendiri.

Nombor Telefon

Nombor telefon lama yang pernah dia gunakan untuk berhubung dengan rakannya sepenagihan. Contohnya dia sering mendail 0131234567 untuk mendapatkan "barang" pesanan. Apabila saja matanya terlihat nombor ini, jiwanya dan perasaannya terus kembali ke zaman lampau yang indah baginya.

Jika kaunselor penagih berdepan dengan mereka, inilah yang menjadi bahan sesi kaunseling, bagaimana mengatasi kerinduan apabila bertemu dengan benda-benda ini. Sebaiknya, kaunselor mengajar untuk mengelakkan faktor-faktor terjerumusnya dia ke lembah hina-dina. (Qiradatan Khasi iinna) Kera yang hina-dina.

Bau
Faktor bau juga memain peranan. Jadi keluarga perlu tahu faktor-faktor ini. Bau asap syabu yang dibakar, bau heroin didalam dapur, bau badan rakan penagih dan apa sahaja. emmmm bahaya betul.

Sebab itu, Islam mengajar HIJRAH, penagih sukar untuk pulih tanpa HIJRAH. Dia wajib tinggal kampung halamannya jika ia benar-benar ingin pulih.Ada pelbagai cara untuk pulih, kami (SPADA) pernah melawat tempat pemulihan menggunakan pelbagai teknik.

Antaranya teknik seperti dibawah. Ayah Aji menggunakan tongkatnya untuk menuntun "membuang badi dadah" didalam badan penagih disamping air tawar dan mandi wap dalam kerek telaga selama 15 hari.

Lokasi pemulihan ini ialah di Wakaf Bharu Kelantan. Ayah Aji (Gambar) mendapat kaedah ini dari Cheherong Naratiwat Thailand.

Ada satu keanehan yang saya perhatikan dari Ayah Aji ini....sambung

Triggers lebih kuat jika ertinya adalah : terliur...
 

4 comments:

  1. satu perkongsian yg menarik...

    ReplyDelete
  2. Peratus relaps bagi penagih adalah sangat tinggi kerana setelah penagih keluar dari pusat pemulihan terdapat faktor trigger( faktor penggalak rindu kepada ke'nikmatan' dadah) dan crawing (teringat-ingat akan ke'nikmatan' dadah) kepada dadah.jadi jika hendak benar2 pulih penagih mestilah menghilangkan kedua2 perkara ini selain sokongan dari keluarga dan masyarakat

    ReplyDelete
  3. Bab sokongan dari pihak keluarga yang kita kurang dapat..

    ReplyDelete