Tuesday, May 25, 2010

Tanda Dunia Modern

Drs.Achmad Mubarok dalam bukunya Jiwa,mengupas tentang penyakit-penyakit rohani yang melanda manusia zaman modern. Sebelumnya beliau menerangkan apa yang dikatakan dunia moden.

Menurutnya, petanda zaman modern itu ditandai oleh 2 keadaan. Yang pertama penggunanaan sistem teknologi dalam semua hal dan kedua berkembang biaknya ilmu teknologi.

Antara teknologi yang wujud ialah Telefon Bimbit. Kedatangannya ke dunia akhir zaman membawa banyak kebaikan. Pun ada yang menyalahguna untuk pemuasan nafsu diri sendiri. Anda bayangkan, bagaimana lelaki boleh masuk ke dalam kamar seorang perempuan, lalu tidur berkali-kali, sedang mak bapak perempuan ada dirumah, dan akhirnya perempuan itu hamil?

Bukankah kerana telefon bimbit yang mengantar isyarat line clear...boleh masuk. Ingatlah.. Fa Amma man thogho...wa atsral hayatad dunya....Dan adapun orang yang togho...melebih-lebih, jahil, dan mengikut kehidupan dunia, maka neraka jahim baginya di akhirat kelak.

"Wa amma man khoo fa maqaa ma rabbihi wa nahan nafsa 'anil hawa fain nal jannata hi yal makwa"
Dan adapun orang yang takut kepada maqam (kedudukan) tuhannya, dan menahan nafsu nya dari mengikutinya..(ke arah kejahatan) maka bagi syurga jannah sebagai tempat nya (yang kekal abadi).


justeru takutlah pada Tuhan, apabila kedatangan keinginan untuk berbuat dosa, ingatlah azabnya yang lama dan perit, sedang kesedapan di dunia menikmati dosa hanyalah sementara cuma...
 

No comments:

Post a Comment