Friday, June 11, 2010

Jumlah Perokok Perempuan Meningkat

KUALA LUMPUR: Peratusan perokok remaja perempuan yang kini melebihi perokok remaja lelaki adalah sangat membimbangkan, lebih-lebih lagi ada remaja perempuan yang mula merokok sebelum umur 10 tahun, kata Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Beliau memetik kajian Tinjauan Morbiditi dan Mortaliti Kebangsaan pada tahun 2003 yang mendapati peratusan remaja perempuan merokok adalah sekali ganda iaitu 28.8 peratus berbanding lelaki sebanyak 14.1 peratus.

"Trend ini adalah sangat membimbangkan kerana ia menunjukkan peningkatan yang serius perokok wanita, dari peringkat umur yang masih muda lagi.

Tak silap mesej yang penulis terima, budaya merokok dikalangan perempuan dibawa sampai ke Egypt. Memalukan bagi penulis, pelajar perempuan Melayu, belajar Kedoktoran di bumi Ambiya, merokok. Pakaian? Ah...rasanya kurang sesuai kalau merokok tetapi masih ada tudung@jilbab. Anda tanyalah saudara anda yang sedang belajar di sana tahun ini. Mungkin mereka memberikan jawapan yang berbeza. Bagi saya, tiada hairan sangat, kerana sudah sampai masanya, kita berada di akhir zaman.
 

No comments:

Post a Comment