Friday, June 11, 2010

Kejayaan Datang Dengan Usaha

Kejayaan akan digapai dalam hidup ini dengan usaha yang gigih. Anda, murid biasa, sekolah pun sekolah biasa, guru juga guru biasa, dan mak ayah orang biasa, tetapi anda boleh berjaya dengan usaha yang luar biasa.

Kata-kata ini sering di ucapkan oleh Pakar Motivasi terkenal tanah air, Dr.Shukri. Penulis ingin mengetengahkan seorang remaja yang mula mengukir nama. Fardiyah Amir Ali, tinggal di Jalan Enam Kaki, Beranang, mendapat keputusan 8A baru-baru ini dalam PMR.

Hanya dia dan seorang kawannya yang berjaya mengharumkan nama SMK Khir Johari. Menurut ibunya, dia sering membaca buku, hampir-hampir tidak keluar bilik.

Satu rahsia yang ada pada Fardiyah ialah sentiasa menghormati ibu bapa, guru-guru dan siapa sahaja, selain menjaga solat 5 waktu. Selain itu, beliau tidak putus berdoa untuk menggapai kejayaan di selangi dengan usaha yang bersungguh-sungguh.

Beliau yang minat melukis bercita-cita menjadi seorang pelukis terkenal tanah air. Catatan ini ingin membuka mata pembaca, bahawa, kalau orang lain boleh berjaya, mengapa (ada antara) anak-anak Malaysia, sukar menggapai kejayaan, walau hanya lulus cuma.

Malas ke sekolah, kerja tak siap, main-main dalam kelas, suka mengganggu kawan dan guru sedang mengajar dengan kata-kata. Ejek-mengejek...sedang kawan-kawan yang lain sedang berjuang untuk mendapat keputusan cemerlang, walau 5A cuma didalam UPSR.
 

No comments:

Post a Comment