TV

 
Wednesday, June 23, 2010

Malas Buat Kerja Sekolah

Ditemukan terdapat segelintir pelajar yang tidak membuat kerja sekolah. Apabila disoal selidik, jawapan mendapati mereka tidak tahu untuk menjawab. Punca hal ini berlaku adalah kerana tidak memberi perhatian ketika guru menerangkan didalam kelas dan tidak ada persediaan awal.

Sebenarnya pelajar boleh meniru kawan yang sudah pun siap, untuk membantunya menyiapkan kerja sekolah. Kemudian bertanya kepada ibu bapa dan kawan-kawan yang berminat dengan mata pelajaran tersebut.

Sikap ini tidak baik, boleh membawa mudarat yang lebih besar. Guru tentunya akan merasa sangat geram apabila murid yang sama tidak membuat kerja sekolah, apalagi dengan alasan yang sama. Pelajar seperti ini boleh membuat mood guru bertukar menjadi tidak baik. Sedangkan guru datang ke sekolah dengan niat dan semangat yang membara untuk mendidik anak bangsa.

Lebih-lebih lagi, dikhuatiri sikap tersebut akan berjangkit@menular dikalangan sesama rakan sekelas. Jadi, jika kamu inginkan kejayaan dalam hidup ini, berusahalah untuk berjaya didalam pelajaran. Semua soalan yang guru berikan sebenarnya sudah ada jawapannya. Tinggal cari, baca, bincang dan bersoaljawab dengan rakan-rakan. Jangan mengamalkan sikap berpeluk tubuh.
 

1 comment:

 1. KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, sila google tajuk-tajuk seperti di bawah ini:-

  (a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
  (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
  (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
  (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
  (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

  ReplyDelete