Tuesday, June 1, 2010

Mimpi dan Kehidupan

Mimpi kadang-kadang mengasyikkan, namun kadang-kala menjadi gangguan. Apa pun, kita datang dari ALLAH, kita hidup didunia ini kerana ALLAH yang jadikan alam, jasad, tubuh dan fizikal. Hidup ini bersebab, bukan suka-suka DIA buat itu dan ini. Satu masa, setiap manusia akan kembali semula.

Itulah kampung halaman kita yang sebenar. "Wal akhiratol khairul laka minal ula "Sebenarnya, kehidupan yang akhir itu (akhirat) lebih baik bagi kamu dari yang pertama ini.

Hidup ini sendiri tak lebih dari MIMPI. Bagaimana kayapun manusia, memiliki harta yang banyak, fasiliti yang cukup, semua mau semua ada, tetapi itu semua adalah mimpi. Kenapa ? Kerana kata Nabi, hidup ini ibarat tidur, MATI itu ibarat terjaga.

Sama juga dengan orang yang berpengaruh, punya ramai pengikut dan pendokong, sewaktu dia meninggal, ke mana semua penyokongnya tadi? APA Ada yang ikut serta mahu di semadi bersama? Tak ada kan..

Kematian didalam agama kita, adalah bukan titik terakhir kehidupan, bahkan titik permulaan bagi sebuah kehidupan yang mendatang. Hidup selamanya.

Ada orang ketawa dalam tidur, sampai terketawa diluar tidur semasa tidurnya, heh, orang sebelah menepuk, apsal ketawa? Ooo.....mimpi rupanya... yang ini bagus, sebab seolah-olah kita hidup senang di dunia dan senang di sana, alam barzakh....sampai ketawa-ketawa...

Yang satu lagi....mimpi menangis...sampai teresak-esak di luar tidur....heh! ada apa kamu nangis ni? oo....tadi saya mimpi begini dan begini... Ini yang tak mahu, seolah-olah, hidup di sini tak senang, tetapi di alam barzakh sesudah kematian, dia menangis-nangis lantaran siksaan. Mau begitu kamu?

Kalau tak mahu.... usahakan begini, biar semua anak dan keturunan mu sentiasa melenggeng ibadah dan zikir. Kerana dalam 1 hadis Qudsi Tuhan mengatakan, "Aku Malu menyiksa hambaKu yang didalam perut bumi, sedang anak-anak cucunya, berzikir menyebut namaKu di atas permukaannya"


Ini sebuah tafsir Mimpi Primbon
Kematian didalam agama kita, adalah bukan titik terakhir kehidupan, bahkan titik permulaan bagi sebuah kehidupan yang mendatang. Hidup selamanya.
 

No comments:

Post a Comment