Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Motivasi Ke2 Musim Covid

Admin Blog

Admin Blog
Noorhisham Hamzha

Blog Archive

Friday, July 23, 2010
Kalau kita lihat dari aspek dunia, barang lama kini sudah menjadi tatapan sahaja, nak dijual pun tak berapa laku. Dulunya kamera SLR Filem begitu mahal sekali, tetapi apabila datang DSLR (Digital) SLR, orang tidak lagi memandang kepada barang lama. Mata kian menjeling kepada yang baru. Kerana benda baru, boleh menyelesaikan banyak benda.

Begitu juga dengan cara memasak, kalau dulu orang guna dapur kayu, kini manusia sudah beralih ke dapur elektrik, atau mudahnya Rice Cooker. Manusia mula beralih pada cara baru, cara moden. Cara lama, memasak menggunakan dapur kayu bukan salah, tetapi bukan zamannya lagi.

Begitulah dalam beribadah, kita disuruh Tuhan supaya berzikir, mengingatinya, jika anda mencari-cari jenis zikir yang ada, ternyata banyak sekali. Ada zikir yang anda tak akan sanggup melakukannya, kerana memerlukan kita memperuntukkan masa yang lama dan bacaan-bacaan yang perlu dihafal.

Namun ada juga zikir yang ringkas, tetapi memadai. Ada ulama Tasauf berkata, "Fasy taghil bizikrillah hi bi ayyi zikrin, wa a'laaha, qauluka Allah, Allah, la taziidu 'alaihi " Ertinya "Maka hendaklah engkau berzikir menyebut nama Allah, dengan mana-mana zikir yang engkau sukai, tetapi, ketahuilah, bahawa zikir yang paling tinggi adalah engkau menyebut Allah, Allah, jangan ditambah-tambah lagi padanya".

Sementara dalam hadis riwayat Imam Muslim mengatakan " Tidak akan berlaku kiamat, sehingga tiada lagi manusia di atas muka bumi ini menyebut Allah, Allah".

Jangan dipandang rendah orang yang suka berzikir, kerana merekalah yang menyebabkan dunia ini masih bernafas, kalau tidak, nescaya dunia sudah kiamat, kerana sudah tiada lagi dalam dunia ini manusia yang mahu beribadah dan berzikir mengingatiNya.

Salah tanggapan manusia, kalau berzikir, mana boleh buat kerja, kerana asyik duduk di masjid tak keluar-keluar, hmmm...sebenarnya, kalau ditanya pada orang itu, "siapa yang bagi tau begitu?"Jangan mengaitkan ibadah yang Tuhan suruh dengan tidak boleh berkerja. Makanya kalau nak berzikir, kita perlu mencari sejenis zikir yang mudah, ringan, namun berkesan. Pun rupanya ternyata banyak. Ada wirid Wali Allah Tok Kenali, wirid ma' tsurat, zikir pagi petang, zikir harian 1000 kali sehari dan sebagainya.

Cuma zikir ini yang menjadi payahnya, ialah kita perlu konsisten, terus -menerus beramal, tidak sekadar hari ini sahaja. Sabda Nabi, sebaik-baik amal ialah dikerjakan berterusan (continue) walaupun sedikit.

0 comments:

Post a Comment

Link

Tempahan Buku Klik

Search This Blog

Link Crosword

Klik

noTA cROSWORD Klik

Chat

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Kaunselor Anda

Kaunselor Anda