Monday, August 9, 2010

Apa Makna Puasa Jika Tak Solat?

Sebahagian umat Islam, solat yang tiap-tiap hari wajib dikerjakan ditinggalkannya, puasa yang datang setahun sekali, itu yang diamalkannya. Kenapa ? Nak minta diskaun dalam ibadah ke? Dalam ibadah ada diskaun jugak ke? Sebenarnya ada, dari solat 50 waktu, Tuhan dah bagi diskaun 5 waktu, dari solat full, kepada solat jamak jika bermusafir, itukan diskaun jugak. Tetapi, kalau solat dah 5 waktu, nak di kurang kan jadi sekali seminggu, itu kena buat agama sendiri lah.

Kasihan, melihat orang-orang ahli dunia mencari duit, pulun punya pulun, dari pagi sampai petang, tapi solatnya kebarai... ramai anda boleh saksikan di pasar Ramadhan.

So, pada kita yang berpegang pada iktikad bukan macam dia orang, berdoalah "Allahumma inna nas aluka, lisaanan ratban bi zikrika, wa badanan wayyinan layyinan bi too 'atika" Ya Allah, ku mohon LIsan yang lembut basah menyebut namaMu, dan badan yang ringan mengerjakan ketaatan padamu.

Semoga hadirnya Ramadhan kali ini, kita dapat memenuhi maknya-nya, dengan Ibadah penuh ikhlas mengharap redhaNya.

Firman Nya : "Wa ammaa man khoofa maqaama rabbihi, wa nahan nafsan 'anil hawa, fainnnal jannatal hiyal makwa "

Dan barangsiapa yang takut pada maqom Tuhannya, serta menahan dirinya dari kehendak hawa nafsu, maka sesungguhnya syurga lah sebagai balasan baginya

Bookmark and Share
 

No comments:

Post a Comment