Wednesday, August 11, 2010

Bantulah Diri Untuk Berjaya

Salam, banyak cara untuk berjaya. Cikgu nak kongsi kan beberapa tips orang yang berjaya.

1. Yang pertama jiwa kamu hendaklah keras, mempunyai semangat yang kuat dan keras untuk berjaya. Kamu mesti katakan pada dirimu..."aku mesti mencapai segala impianku.." kerana aku memang boleh.."suatu masa nanti, pasti aku akan memiliki apa saja kemahuanku".

2.Bantulah juga dengan pemakanan, kerana kita memerlukan bantuan tambahan untuk menajamkan otak.3. Hindari pelbagai masalah dengan rakan. Cuba bertenang, jangan bertindak melulu, kelak akan menyesal, kalau nak marah pun, periksa lah dulu, jangan terus tuduh dan pukul kawan, akhirnya bila soal siasat, ternyata bukan dia yang jatuhkan beg kita, tetapi jatuh sendiri.

4. Bayangkan. Sentiasalah membayangkan akan kehidupan kamu suatu masa akan datang, apabila kamu berjaya meraih kejayaan, bukan saja kamu, bahkan mak ayah dan seluruh isi keluarga kamu akan turut merasa bangga dan bahagia, kerana kamu satu-satunya anak yang berjaya.

5. Masa susah hanya sebentar saja. Segala kepayahan dan kesusahan yang kamu alami hanyalah bersifat sementara. Gunalah masa sebentar yang ada ini untuk bahagia selama-lamanya.
 

No comments:

Post a Comment