Aktiviti

26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik

Promosi M.Office 365

Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Scanner Cara Murah, Tapi Macam Mahal

Cara Murah, Tapi Macam Mahal. Scan Kehadiran dengan QR Code di jam yang cikgunya buat sendiri https://www.facebook.com/amazingfingerprint/vi...

Admin Blog

Admin Blog
Norish

Blog Archive

Saturday, September 4, 2010

Malam tadi saya bersama pengarah dan timbalannya ke sebuah pusat serenti di Kuala Lumpur. Ada satu program khas, yang dibuat setahun sekali, hanya didalam bulan Ramadan. Program yang dinamakan PROBE ini adalah khusus untuk para penagih.

Rasa ingin tahu, apakah pengisian PROBE ini, membuat saya meninggalkan rumah sementara, walau terpaksa pulang jam 3.50 pagi. Baiklah, saya ceritakan sedikit, apa yang berlaku, kerana ada sahabat yang kepingin tahu, tetapi tidak berkesempatan untuk masuk ke tempat ini, dalam program ini, para penagih duduk mengelilingi sebuah replika masjid. Lampu dipadam, hanya tinggal lampu replika itu saja, muzik latar dimainkan, lagu-lagu berkaitan sejarah kehidupan, hari raya dan takbir raya.

Seorang penagih keluar ke tengah-tengah, dia bercerita kisah lampaunya, dizaman penagihannya kenapa dia menagih dan apa sebabnya, seorang kaunselor disitu berkata, dengan program ini mereka akan keluarkan segala isi hati, yang selama ini mereka simpan bertahun, tak keluar pun dalam sesi kaunseling individu dan kelompok, malah mereka tak pernah pun menangis. Namun malam ini, mata mereka tak mampu membendung air lagi...

Seorang demi seorang keluar, ini antara kisah yang boleh saya paparkan untuk maklumat anda. Ada seorang penagih, katanya dulu aku tak pernah pun kisah apa nak jadi dengan orang tuaku, mau sakit kah, mau apakah, yang penting aku ada dadah, malah bila suatu pagi speaker di surau mengumumkan mak aku meninggal, aku langsung tidak tau bersedih...dan pada ketika aku menurunkan mayat ibuku ke dalam liang lahad, orang tak tau ada sepeket dadah dalam poket seluarku.

Kisah kedua, replika masjid ini sangat bermakna bagiku, kerana dulu aku tak pernah pun tau apa itu solat yang sebenarnya, aku hanya ikut-ikut, surau lah menjadi port aku dan rakan-rakan menagih, mencuri dan membahagi-bahagikan hasil barang curian. Selama bertahun-tahun aku tak kenal apa itu makna hari raya, kerana setiap kali raya, aku bukan ada dirumah, aku di penjara dan pusat serenti.

Kisah ketiga, seorang bapa menjual tanahnya untuk mendirikan sebuah surau, bertahun-tahun bapanya membina sebuah surau, tetapi dia penagih. Ibunya mengajak bapa ke Mekah, tetapi bapanya menolak sebab minta bawa dia dahulu untuk bertaubat di Mekah, lalu pergilah dia menunaikan umrah tanpa sesen pun modal, sampai ke Mekah dia mencium hajar aswad, dan bertaubat, gembiralah ibunya sehingga sekampung diberitahu dia dan anaknya dapat tawaf bersama, namun....aku adalah penagih yang paling bodoh.....kesempatan itu aku tak hargai, aku kemudiannya, menagih lagi, sehingga bapaku akhirnya menjadi arwah.

Kisah keempat, aku menagih disebabkan oleh bapaku seorang penagih. Dia tidak pernah pedulikan ibuku, wang sekolah adikku pun diabaikan. Semua saudara-mara menyindir aku anak penagih, apa lagi ibu saudaraku... akhirnya untuk membalas dendam...aku pun turut menjadi penagih.

Ada seorang penagih duduk dikerusi roda, kakinya baru dipotong...rasa ingin tahu, kenapa dia cacat? kenapa jadi penagih...saya mendekatinya...sedutan isi temubual akan disiarkan entri berikutnya.

0 comments:

Post a Comment

Appsheet

Kaedah Detect Pantas tanpa perlu membuka Laptop dahulu. Dah ada di HP

PSIKOMETRIK 2020

BELUM JAWAB UJIAN PSIKOMETRIK


6 EXCELLENT
KHALEEF ASHRAF BIN MOHD KHIRDI

6 SMART
ADIELA NATASYA SUMAYYAH BINTI HAFIZUL FAHMI
MUHAMMAD FAIZ BIN GATOT PURWANDONO
MUHAMMAD SALEBUDIN BIN MUHAMMAD KHAMIS
NOR AQIRA BINTI SULHIEE
NOR AZRAEI BIN NORAZMAN

AZMEER- SK JLN TANJONG

Video Kami

Emel Unlimited Drive

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Terkini
Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

sementara Stock Masih Ada