TV

 
Monday, September 20, 2010

Penagih dadah Terengganu meningkat 1,366.67%

KUALA TERENGGANU - Terengganu merekodkan jumlah penagih dadah yang tinggi sepanjang tujuh bulan pertama tahun ini iaitu sebanyak 1,584 penagih berbanding hanya 108 bagi tempoh yang sama tahun lalu iaitu meningkat kepada 1,366.67 peratus.

Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) negeri Terengganu Wan Addenan Wan Mohd. Noor berkata, daerah Besut mencatatkan bilangan penagih paling tinggi iaitu seramai 445 diikuti daerah Kemaman (351) dan Kuala Terengganu (229) manakala Dungun (188), Hulu Terengganu (128) dan Setiu (91).

"Kita dapati daerah-daerah yang berada di sempadan mencatatkan penagihan yang tinggi seperti Besut dan Kemaman manakala daerah-daerah lain juga turut meningkat,” katanya ketika ditemui pada majlis Hari Raya AADK negeri Terengganu di sini hari ini.

Beliau berkata, mengikut profil penagih, 98.2 peratus adalah lelaki dan 98.5 peratus merupakan keturunan Melayu manakala 78.53 peratus terdiri daripada golongan belia yang berumur antara 19 dan 39 tahun.

Katanya, sebanyak 32.36 peratus penagih pula mengambil methamphetamine, 12.63 peratus morfin manakala 9.72 peratus penagih amphetamine. - Bernama
 

2 comments:

 1. iyakan.. Naper le ramai penagihnya adalah golongan melayu? Mana solatnya?


  teramat sedih sangat..

  ReplyDelete
 2. solat kalau didirikan dengan betul2, insya Allah menjadi penghalang kepada perbuatan keji dan mungkar....sayangnya...ramai yg solat, tapi tidak dapat menghayati apa yang dia buat, sujud rukuk dan bacaan2...semua nya kerana patuh pada masa....solat mesti buat kerana masa dah nak habis..atau dah masuk waktu...solat bukan kerana ALLAH...

  jauh lagi tu...kerana belajar...macam mana supaya solat jadi kerana ALLAH.

  Rabiatul Adawiyah pernah membawa se ember air dan sepotong kayu api...dia berteriak ditengah jalan...mana syurga ...aku nak bakar...mana neraka ...aku nak simbah dengan air ni..

  ReplyDelete