Thursday, November 4, 2010

Cikgu, cikgu ada Facebook Tak?

Cikgu, cikgu ada Facebook tak? Tolong la add saya cikgu. Begitulah majunya zaman sekarang ini, kebanyakkan murid sudah mempunyai facebook peribadi. Bahkan sudah pandai explore sana-sini. Sedang ada cikgu, jangankan facebook, emel pun tak ada. Jauh sama sekali blog dan web peribadi. Hmmmm..cikgu sibuk lah....tak sempat nak main fesbuk fesbuk ni, jawab guru.

Ya lah tahap kepakaran, minat dan rezki seseorang berbeza. Guru perempuan lebih kurang masa berbanding guru lelaki. Pun ada juga guru lelaki lebih sibuk dari isterinya, mengurus keluarga, murid, tuisyen, dan lain-lain.

Seorang guru, ketika di tanya soalan diatas, cikgu ada facebook tak, soalan ini di ajukan kerana penanya hendak menunjuk beberapa perkara yang perlu cikgu itu tahu berkaitan penghantaran borang L4.

Katanya tak ada. Saya berkata, buatlah satu facebook cikgu, ini sudah zamannya, kita perlu ada facebook, saya melihat orang-orang sufi dan thoriqah pun mempunyai facebook. OK OK lah kata guru ini. Malamnya, dia sudah add saya. Wau..canggih nya..

Adapun yang mempunyai blog, pastinya mereka mempunyai agenda peribadi. Saya sendiri ber blog kerana di dorong perasaan ini menyampai sesuatu, kerana kata Nabi... ballighu 'anni walau aayah...sampaikan dariku walau se ayat cuma.

Dan dulu saya pernah menerima ganjaran 40,000 hasil sebuah tulisan saya yang terpilih masuk akhbar. Betapa gembiranya....tetapi duit itu habis dalam masa sehari.

Gambar hanya sekadar hiasan
 

No comments:

Post a Comment