Tuesday, November 23, 2010

Di Dalam DUNIA Ini Tiada Apa-Apa

Wamal hayatad dunya Illa La'ibun...."Dan tiada apa-apa dalam kehidupan dunia ini melainkan hanyalah tak lebih seumpama sebuah permainan" Demikian salah satu ayat Al-Quran berbicara.

Apa Sih yang ada pada permainan? Pada permainan ada tempoh masa. Ya...setiap permainan ada tempoh masa yang telah ditetapkan. Begitulah hidup ini,kita telah ditetapkan untuk hidup dalam tempo yang tertentu, justeru, kalau anda tahu dan sedar apa yang sedang dan akan terjadi, yakni kematian, anda tak akan berbuat dosa.

Tiada permainan yang berhari-harinya lamanya berjalan tanpa henti, melainkan akan ada satu bunyi wisel, oleh sang pengadil, menandakan tamatnya sebuah permainan. Pun begitu dengan hidup ini, akan ada satu wisel, oleh Malaikat menandakan tamatnya sebuah kehidupan dan lakonan di dunia fana ini.

Adanya Penipuan

Dalam permainan kita melihat adanya penipuan. Macam mana liciknya pemain bola sepak ketika berada dalam kotak penalti lawan, dia berusaha supaya dapat menjaringkan gol, setidaknya pun, dapat menjatuhkan diri didalam kotak penalti, ketika kebetulan pihak lawan menghulurkan kaki,padahal bulu roma pun tidak tercuil, tetapi dia sengaja, supaya mendapat sepakan percuma,begitulah dalam hidup, penuh penipuan.

Menang dan Kalah Menjadi Adat
Sudah menjadi adat, kalau menang akan bergembira, yang kalah akan muram durja,kalau seri pun, salah satu kelompok pasti menang mata keseluruhan. Sebenarnya dalam hidup ini juga begitu, setelah terompet kiamat dibunyikan, ada sekelompok manusia menang, dan ada pula yang kalah. Kalah untuk mencapai impiannya menggapai bahagia, yang ada hanya bahagia menipu, tidak hakiki, didunia sementara sahaja.

Adapun yang menang, ialah manusia yang sentiasa berpegang pada tali Allah. Apa tali Allah itu? Tali Allah adalah mengikuti ajaran yang terkandung dalam Al-Quran dan disabdakan oleh junjungan tercinta Nabi SAW.
 

No comments:

Post a Comment