TV

 
Wednesday, November 10, 2010

UPSR : Gambaran Kejayaan di akhirat


BANGI. 11 November 2011. Hari yang ditunggu-tunggu oleh semua orang, terutama murid darjah enam, guru-guru tahun dan ibu bapa murid tahun 6 sudah pun tiba.

Hari ini segala keputusan sudah siap tertulis. Selagi belum mendengar pengumumanna, debaran penantiannya semakin kencang. Dup dak dup dak… macam nak terkeluar bunyinya.

Tiada lagi peluang untuk mengubah keputusan itu. Hanya redha dan pasrah sahaja. Kerana itulah hasil kerja, usaha kita semua selama ini.

Buletin ini mengajak untuk merenung sedikit kisah manusia yang berjaya dan gagal di akhirat.
Didalam Al-Qur’an sendiri ada menggambarkan wajah-wajah kejayaan manusia pada hari kiamat, kisah ini berlaku setelah manusia menerima buku rekod amalannya semasa di dunia. Kalau di sekolah namanya Adab Belajar.

Firman Tuhan “Wajah-wajah manusia pada hari itu berseri-seri, kerana berpuas hati dengan usaha mereka selama ini. (Sebagai balasannya mereka akan berada) didalam syurga yang tinggi……”hingga akhir ayat. Ayat 8 hingga 10 surah Al-Ghasiyah.
Itulah sedikit gambaran manusia yang berjaya.

Kisahnya sama, dunia dan akhirat. Yang berjaya akan gembira, yang gagal akan berduka.
Sebagaimana wajah manusia yang berjaya di akhirat berseri-seri, maka begitulah murid yang berjaya mendapat 5A dan 4A. mereka tersenyum tak habsi-habis, sampai ke dalam hati…oh..berbunga-bunga hatiku. Rasa ingin menjerit sekuatnya. Yes…aku berjaya, aku berjaya, aku boleh. Aakuu BOOLEEHHHHH

Cikgu tak kisah kalau nak jerit, asal jangan runtuh bangunan sekolah ni. Tahniah dan syabas sama-sama kita ucapkan kepada mereka.

Memang orang yang telah bekerja keras, untuk mengejar kejayaan, mereka layak bergembira. Bahkan menitis air mata, bukan air mata kesedihan, tetapi kesayuan. Inilah balasan yang mereka terima di atas sikap gigih, patuh ajaran guru, memberi tumpuan yang penuh, rajin bertanya, di iringi dengan doa dan munajat


Tidak sia-sia usaha ku selama ini..


Bukan niat nak menangis...tapi air mata tetap berderai
 

No comments:

Post a Comment