Monday, November 1, 2010

Usaha Memperkasa PRS Sekolah


Semenjak PRS ditubuhkan di sekolah ini, kewujudannya tidak berapa dirasai. Kehadiran PRS seramai 32 orang setiap tahun bagaikan tiada. Sedangkan nama mereka tercatat sebagai ahli Kelab Pembimbing Remaja Sekolah.

Unit Kaunseling Sekolah berusaha untuk memberdayakan mereka, melalui beberapa aktiviti tambahan, tidak sekadar hanya menghadirkan diri pada hari Rabu dan mencatat nota-nota berkaitan.

Untuk tahun 2011, insya Allah, saya minta kesemua murid PRS Sk Bangi memakai baju PRS selengkapnya. Seperti gambar di atas sebagai pengawas yang lain. Apabila anda memakai baju tersebut, ada beberapa amanah yang akan di embankan ke bahu anda dan ada ganjaran pula disebaliknya.

Kelihatan segak bukan, dengan baju khusus, apalagi kalau menjalankan tanggungjawab sebagai pembimbing kecil-kecilan kepada rakan-rakan di sebagai baik bidang akademik, sahsiah dan sebagainya.

Separuh kos baju ini akan di tanggung oleh unit Bimbingan dan Kaunseling, sebahagian lagi akan dibayar oleh ibu bapa.

ISU DALAM PRS


Beberapa tahun lepas, ada ibu meminta anaknya dikeluarkan dari senarai PRS, alasannya anaknya masih kecil, jangan kan hendak membimbing orang lain, diri sendiri pun dia tidak mampu menguruskannya. Jawapan saya, PRS sekolah rendah tidak bertujuan supaya murid membimbing rakan-rakannya, melainkan hanyalah belajar bagaimana membimbing rakan-rakan, secara automatik, dia belajar membimbing diri sendiri. Kualiti PRS yang sebenarnya adalah di sekolah menengah nanti. Adapun di sini, hanyalah tunas-tunas sahaja.
 

2 comments:

  1. salam..bakal membimbing kelab PRS thn hdpn..moga dpt share2 info..

    ReplyDelete
  2. Hisham..macam mana nak buat ruangan komen ni nampak..sebab komen saya tertutup...

    ReplyDelete