Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

PANDUAN MENGISI DATA PSIKOMETRIK

1. BUKA WEB EPKM.MOE.GOV.MY 2. KLIK GURU KAUNSELING 3. PILIH TAHUN PERTAMA 4. TURUN KE BAWAH SEKALI, KLIK DOWNLOAD LAKUKAN UNTUK SEMUA TAHUN...

Admin Blog

Admin Blog
Manisah
Tuesday, January 18, 2011
Dalam sebuah hadis Qudsi ada disebut, "Hai (Malaikat) Israfil, apabila tiba saatnya kiamat, dan engkau dapati masih ada lagi diatas dunia orang menyebut Allah, Allah, maka tangguhkan tiupan sangkakala, 40 tahun, bagi memuliakan orang yang menyebut tadi "

Demikian hebatnya amalan berzikir, sehingga dunia pun boleh ditangguhkan kiamat. Dalam Quran surah Annisa' ayat 103 ada menyebut "Fa iza qodhaitumus sholaata fazkurul lah.." Apakala engkau selesai solat, maka berzikirlah.

dI dalam Kitab Lisanul Arab... Zikrullah ditafsirkan dengan "menyebut dan mengingati Allah". Zikir bukan sahaja mengingat di dalam hati. Ingat dalam hati, tidak semestinya dia menyebut, tetapi bila menyebut, secara automatik dia ingat dalam hati. sebab proses untuk menyebut didahului oleh ingat terlebih dahulu.

Sebagai contoh, kita ingin menyebut satu perkara kepada murid dalam kelas, bahawa esok ada kokorikulum, maka cikgu yang nak menyebut sudah pasti dia ingat dahulu apa yang dia nak sebut.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Blog Archive