Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

PANDUAN MENGISI DATA PSIKOMETRIK

1. BUKA WEB EPKM.MOE.GOV.MY 2. KLIK GURU KAUNSELING 3. PILIH TAHUN PERTAMA 4. TURUN KE BAWAH SEKALI, KLIK DOWNLOAD LAKUKAN UNTUK SEMUA TAHUN...

Admin Blog

Admin Blog
Manisah
Wednesday, February 2, 2011
Setelah acara ceramah tamat, saya di ajak ke kantin untuk menikmati makan tengah hari.Turut berada bersama saya, guru besar SKBR, Puan Siti Zahora Moh Nor, YDP PIBG, En.Wan serta sahabat se-kaunseling saya, Cikgu Rabuni.Beliau asal dari Sarawak.

Sedang makan, Cikgu Rabuni sempat bercerita, 2 tahun lepas kami bersama ke Sabak Bernam dalam program PIPP. PIPP ialah Program Intervensi Pelajar. Untuk makluman, murid yang dipilih ialah dari kalangan pelajar sekolah menengah yang telah disah menyalahgunakan pelbagai jenis dadah.

Selama 2 minggu pelajar yang terlibat dikurung disini. Kami datang memberikan ceramah sebagai proses pemulihan dari pihak Jabatan. Saya bertindak sebagai penceramah kerohanian.

Sayangnya tahun ini entah ke mana program itu.

Sahabat saya,Encik Rabuni berbaju hijau

Saya ditanya, boleh ke penagih dadah pulih ? Berbicara soal dadah terkini, pihak AADK pun sebenarnya tidak dapat memulihkan penagih. Tengok lah Pusat serenti Sungai Besi, dulunya penghuni perlu berada di situ selama setahun atau lebih.

Namun sekarang? Sekarang diberi pilihan... mahu berapa lama, pilih sendiri, 3 bulan, 6 bulan? Sebab setahun pun masih tidak menjamin berhenti menagih, bahkan yang 2 tahun pun, masih kembali ke alam gelapnya. Dan yang sudah berkali-kali masuk penjara dan pusat pun, masih juga dalam dunia ketagihan.

Bukan mudah nak pulih. Orang yang boleh pulih adalah atas kehendak diri sendiri yang kuat. AADK tu hanya membantu sahaja. Sama juga dengan Pengasih, Pendamai dan sebagainya. Malah ada yang masuk ke pusat rawatan berkonsepkan dzikir, pun masih kembali ke dunia nya.


Tuan boleh baca sejarah Hafney, bekas penagih tegar puluhan tahun yang silam, sekarang dilantik sebagai Presiden Pendamai, lihat sejarah hidupnya, bagaimana beliau boleh pulih, bangun dari kejatuhannya. Sila klik di sini

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Blog Archive